
Justiţie
Rise Project: “Nu ne reproșăm nimic din punct de vedere jurnalistic. Adevărul din documente nu poate fi contestat”
rise.jpg

Sunt anchete publicate în vara lui 2018 despre presupuse diagnostice fictive la Institutul Național de Boli Infecțioase. "Există o metodă sistematică de fraudare a Asigurărilor de Sănătate. Pe numele tău. Indiferent cine ești. A pățit-o inclusiv fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, care s-a internat pentru o gripă, dar a plecat mai bolnav. Doar în acte, fără să știe. Se întâmplă la un spital emblematic, Institutul Național de Boli Infecțioase <Matei Balș>, aflat de 19 ani sub patronajul unui doctor celebru: Adrian Streinu-Cercel, omul care anunță gripa la televizor. Practica diagnosticelor fictive – afecțiuni adăugate din burtă oamenilor care vin la spital cu diferite probleme și pentru care statul plătește, pacient cu pacient, note de plată umflate – are un efect devastator: sărăcește artificial sistemul, intoxică statisticile naționale de sănătate, umflă achiziții publice de medicamente, generează crize.", scriau jurnaliștii Rise într-o amplă documentație.
Recent, Judecătoria Sectorului 2 a stabilit că ziarul Libertatea trebuie să şteargă şapte articole, semnate de echipa lui Cătălin Tolontan, în care apare numele primarului sectorului 4, Daniel Băluţă. Nici în acest caz decizia nu este definitivă.
Andrei Ciurcanu, jurnalist Rise Project spune că se resimte o presiune și o intimidare la adresa jurnaliștilor de investigații și anunță că redacția din care face parte, va ataca decizia Tribunalului București.
“Investigațiile noastre jurnalistice sunt extrem de bine documentate, cu informații verificate, bazate pe documente și coroborate din mai multe surse. Este, trebuie să recunosc, o situație oarecum bizară având în vedere că avertizorul de integritate cu care echipa Rise a lucrat, a câștigat definitiv procesul intentat de Streinu Cercel și de Institut pentru faptele pe care le-am relatat în investigațiile noastre, investigații care au fost motivul deschiderii unui dosar în instanță de către domnul Streinu Cercel.
Noi vom face apel și așteptăm motivarea instanței ca să putem s-o comparăm cu motivarea avertizorului ca să le putem compara. Va fi un exercițiu extrem de interesant. …Noi avem încredere în justiție. Demersurile care se fac, presiunile care se fac pe jurnaliștii de investigații pe noi nu ne sensibilizează. Noi o să mergem mai departe. Observăm însă o tendință de intimidare a reporterilor de investigații prin niște litigii care de cele mai multe ori sunt supralicitate și în care de fapt reclamanții nu contestă faptele relatate, dezbaterea se axează mai degrabă pe formă si nu este contestat fondul problemei, de asta e interesant și așteptăm motivarea instanței….. Ce trebuie toată lumea să înțeleagă este că investigațiile de presă făcute de jurnaliști profesioniști care se bazează numai pe informații verificate sunt menite să aducă lumină în locurile în care alții vor întuneric. Nimic curat nu crește în întuneric și sper că cei care vor lua o decizie definitivă în instanță să țină cont de asta.“