Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Justiției, către judecătorii cercetați de IJ: Nu vă lăsați intimidați, veți câștiga

Ministru Justitie judecatori Inspectie Judiciara.jpg

Stelian Ion, mesaj de susținere pentru magistrați (Sursa foto: gov.ro)
Stelian Ion, mesaj de susținere pentru magistrați (Sursa foto: gov.ro)

Ministrul Justiției, Stelian Ion, declară la RFI că este îngrijorător faptul că magistrați care au criticat modificarea legilor justiției sunt acum cercetați disciplinar de către Inspecția Judiciară (IJ). El comentează inclusiv cazul unui judecător de la Curtea de Apel Pitești, care a decis că existența Secției Speciale nu ar fi justificată, invocând decizia CJUE din 18 mai și care este acum anchetat de IJ.

Stelian Ion califică drept îngrijorător faptul că judecătorul de la Curtea de Apel Pitești este cercetat de Inspecția Judiciară, după ce a decis că existența Secției Speciale nu ar fi justificată: ”E îngrijorător, pentru că tot în decizia CJUE se făcea trimitere la momentul în care conducerea Inspecției Judiciare a fost numită prin OUG și era criticat foarte ferm acest moment. Iată, acea conducere, care este și conducerea actuală, care a fost la un moment dat numită politic, prin acea Ordonanță de Urgență, prin prelungirea mandatului, ne oferă astfel de exemple”.

 

Stelian Ion la RFI: Decizia CCR privind Secția Specială, în contradicție cu poziția CJUE

 

Iuliana Scântei (Comisia Juridică): Secția Specială ar putea fi desființată până la vară

 

Ministrul îi îndeamnă pe judecători să nu se lase intimidați: ”Observăm câteva lucruri. Unii magistrați care au avut curaj, fermitate și au considerat că merită să ia atitudine în perioada 2017-2019, când s-au dus acele bătălii în care s-au forțat foarte mult legile justiției, s-au modificat în mod negativ aceste legi, acei judecători s-au ales cu dosare disciplinare. De asemenea, judecătorii care au îndrăznit să sesizeze CJUE, în urma sesizării lor pronunțându-se această decizie a CJUE despre care vorbim, la fel, au dosare disciplinare. Acum, mai nou, vedem că și judecătorul care a dat acea soluție este cercetat disciplinar. Este îngrijorător lucrul acesta și e foarte important să dăm mesajul către judecători să nu fie intimidați de absolut nici un astfel de gest. Sunt convins că vor avea câștig de cauză, în cele din urmă, dar trebuie să-și păstreze fermitatea și independența”.

 
Stelian Ion, despre judecătorul din Pitești anchetat de Inspecția Judiciară, după o decizie privind Secția Specială