Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Justiției: Dosarul Mineriadei – "o pată neagră" pe obrazul justiţiei din România

stelian ion.jpg

Sursa imaginii: 
(Sursa foto: gov.ro)

Stelian Ion a declarat miercuri seară că, după 31 de ani, victimele şi urmaşii lor merită scuze şi un răspuns cât mai rapid de la justiția română.

La finalul ședinței de guvern, întrebat dacă pot fi traşi la răspundere procurorii care s-ar putea face vinovaţi de tergiversarea dosarului, așa cum spunea Ludovic Orban, ministrul a afirmat că aceasta este responsabilitatea justiţiei:

"La răspundere nu îi poate trage decât justiţia, nu-i poate trage ministrul Justiţiei. Pentru anumite fapte, bineînţeles, avem legislaţie, dar unele au fost verificate de Inspecţia Judiciară, care a spus la un moment dat că nu au fost probleme, când poate în realitate au fost.

Deci, important este să facem sistemul să lucreze pentru că exemplele pe care le-aţi dat sunt dovada cea mai grăitoare, poate, că au fost probleme grave în justiţie, ele nu s-au rezolvat.

Oricum, aceste cazuri de care aţi vorbit sunt o pată neagră pe obrazul justiţiei în România şi merită scuze toate victimele din acele dosare, urmaşii lor. Unii nu au apucat şi alţii, din păcate, poate nu să o apuce să vadă acele soluţii, însă justiţia din România trebuie să dea un răspuns cât mai rapid, inclusiv în acele dosare", a declarat Stelian Ion.

Ministrul a mai spus că modificările la legile justiției ar putea include, la criteriile de evaluare, de exemplu, pârghii pentru sancţionarea magistraților care tergiversează dosare.

După 31 de ani de la intervenția brutală a minerilor împotriva protestatarilor din Piața Universității, în perioada 13-15 iunie în 1990 în București, dosarul Mineriadei – în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii – este luat de la zero. Rechizitoriul trebuie refăcut, pe motiv de nulitate a acestuia.

Conform datelor oficiale, șase persoane au murit, peste 1.000 au fost rănite și sute de persoane au fost arestate. Cu toate acestea, asociațiile victimelor mineriadelor susțin că numărul persoanelor decedate s-ar ridică la peste 100 de persoane.

Amintim, duminică, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a spus că "nu s-a dorit finalizarea acestui dosar":

"E un sistem așa, o mână nevăzută care parcă trage niște sfori când e vorba de astfel de evenimente în care există vinovății la cel mai înalt nivel".