Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Andrei Țăranu: E o tensiune puternică în Justiție, între autohtoniști și europeniști

Andrei Taranu tensiune justitie.jpg

Politologul Andrei Țăranu analizează motivația CCR în cazul Secției speciale (Foto: RFI/Eduard Vasilică-arhivă)
Politologul Andrei Țăranu analizează motivația CCR în cazul Secției speciale (Foto: RFI/Eduard Vasilică-arhivă)

Decizia recentă a Curții Constituționale a României (CCR) privind Secția specială de anchetare a magistraților împarte lumea justiției în două tabere: europeniștii și autohtoniștii. Analiza îi aparține politologului Andrei Țăranu, după ce Curtea a publicat motivația deciziei, în care spune că ”prioritatea de aplicare a Dreptului european nu trebuie să înlăture identitatea constituțională națională”. Asta după ce decizia CCR privind legalitatea Secției speciale a venit în contradicție cu opinia Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Andrei Țăranu explică la RFI cum trebuie interpretată motivația CCR: ”Curtea în primul rând este de acord cu faptul foarte important din punctul meu de vedere că principiile de Drept europene sunt superioare principiilor de Drept interne și că există o prevalență a legislației europene asupra legislației românești, inclusiv în perspectivă constituțională. Pe de altă parte, CCR-ul încearcă să găsească, haideți să-i spunem, o scuză sau o formulă prin care să explice de ce a luat decizia respectivă, care era în contradicție cu deciziile CJUE”.

 

Stelian Ion la RFI: Decizia CCR privind Secția Specială, în contradicție cu poziția CJUE

 

25 de organizaţii solicită demisia membrilor CCR după decizia privind Secția specială

 

Politologul spune că ”din acest motiv, această motivație este o motivație binevenită, în care Curtea acceptă că există prevalența legislației europene asupra legislației românești. Pe de altă parte, Curtea încearcă să-și păstreze totuși ascendentul asupra structurilor de Drept din România, pentru că există în acest moment o tensiune foarte puternică în interiorul Justiției, pentru că am văzut că judecătorul care a declarat că orice vine de la Secția specială este neavenit în acord cu legislația UE a fost pus sub anchetă disciplinară, ceea ce evident generează o tensiune puternică între cei care sunt autohtoniști și cei care sunt europeniști în ceea ce privește dimensiunea de Drept”.

 
Andrei Țăranu, despre motivația CCR privind Secția specială