Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Laura Kovesi, EPPO: Parchetul European a înregistrat peste 300 de cazuri în două săptămâni.

laura_kovesi_parchetul_european.jpg

Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi și-a prezentat primul bilanț de activitate
Sursa imaginii: 
RFI Romania (arhivă)

Laura Codruţa Kövesi, procurorul şef al Parchetului European, a declarat într-un interviu acordat Risk & Compliance Journal şi preluat de The Wall Street Journal că doreşte să angajeze alţi cel puţin 50 de anchetatori.

Kövesi a vorbit pentru Risk & Compliance Journal despre provocările pe care le întâmpină biroul său, care începe prin a aborda peste 300 de cazuri ce au fost înaintate începând cu 1 iunie.

„Pentru că în următoarea lună va fi alocat un pachet uriaş de fonduri pentru recuperare, ne aşteptăm ca numărul cazurilor să crească, pentru că mai mulţi bani, mai puţine reguli şi transparenţă înseamnă un risc mai mare de infracţiune. Ne aşteptăm să avem mai multe cazuri, mai ales privitor la sistemul sanitar, achiziţiile publice, infrastructură şi agricultură. Avantajul EPPO este că putem investiga mai bine, în special infracţiunile transfrontaliere ”, a spus ea.

Parchetul European (EPPO), stabilit de Consiliul şi Parlamentul European în octombrie 2019, şi-a început activitatea la 1 iunie 2021, după ce, în septembrie 2020, colegiul a depus jurământul în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, la Luxembourg.

Aşa cum a spus şi în luna octombrie a anului trecut, „există discrepanţe uriaşe între statele membre UE” la nivelul investigaţiilor. „În viziunea mea, nu există vreo ţară curată. În acele state membre unde numărul de cazuri nu a fost atât de mare nu înseamnă că sunt curate. Poate nu au detectat infracţiunile, poate nu au tratat fenomenul cu prioritate. Având EPPO acum, asta se va schimba”.