Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist despre provocările noii guvernări de la Chișinău: "Curățirea" justiției, rezistența va fi enormă

După obținerea unei majorătăți covârșitoare, PAS, formațiunea Maiei Sandu se concentrează acum asupra guvernării. Ce ar trebui făcut prioritar? l-am întrebat pe Vadim Pistrinciuc, fost deputat moldovean, în prezent directorul Institutului Pentru Inițiative Strategice.

Potrivit acestuia, prioritară ar trebui să fie lupta pentru justiție pentru că în Republica Moldova  corupția este pandemică, explică analistul. ...O să vedem când vor fi anulate și hotărâri de guvern de către instanțe, dacă nu se vine cu un pachet urgent de măsuri pentru curățirea sistemului, mai spune Vadim Pistrinciuc.

Vadim Pistrinciuc: Este un scor surprinzător în sensul majorității confortabile. Aparent sunt 62 de mandate pe care le au. Dar de victoria partidului eram aproape siguri. În campania electorală cred că au fost făcute vreo 10 sondaje de diferite case de sondaje și toate dădeau o victorie a acestui partid. Partea surprinzătoare este că este pentru prima dată în istoria țării noastre, a Republicii Moldova, când un partid pro-european e de unul singur cu un scor atât de mare.

Rep: Deja se vorbește de un scor istoric, dar cei care se uită înainte deja privesc cu îngrijorare responsabilitatea imensă. Are formațiunea, are Maia Sandu instrumentele cu care să guverneze, oamenii cu care să guverneze? Așteptările sunt imense în acest moment...

VP: E greu să spun în momentul acesta. Când ai un vot de încredere atât de puternic, iar Moldova este republică parlamentară, când ai o majoritate atât de confortabilă va fi greu să explici că nu ai găsit oameni sau nu ai putut să faci ceva, noblesse oblige... Dacă ai câștigat trebuie să găsești oameni și alte chestii. Ai în față patru ani. Poți să schimbi acești oameni. Poți să faci multe lucruri. Resursele umane sunt o problemă pentru Republica Moldova, mai ales resursele umane în serviciu public. Serviciul public nu este atractiv pentru oamenii onești. 
Este atractiv doar pentru oamenii care s-au deprins să facă afaceri cu statul. Asta va fi o provocare. 
Însă, după părerea mea, cea mai mare provocare va fi lupta pentru justiție. Rezistența va fi enormă. Problemele din justiție, corupția pandemică, aș zice chiar cleptomania care există la noi în țară nu este legată de un singur om. Ea nu are nume. 
Este un sistem. Sunt sute de persoane dependente. Sunt procurori, judecători, afaceri, funcționari publici. Rezistența acestui sistem va fi prin excelență enormă. 
Pentru ei este modus vivendi așa cum au operat până acum. Aici va fi cea mai grea bătălie.
Ce ține de guvernare, de proiecte de infrastructură, de dezvoltare socială, cred că ei au suficiente resurse umane să se descurce bine, luând în considerație și parteneriatul foarte strâns cu Uniunea Europeană și ajutorul pe care cu siguranță îl vor primi. 
Cea mai mare problemă va fi în ceea ce privește justiția și statul de drept fiindcă rezistența va fi enormă. Și bătălia va fi dificilă fiindcă așteptarea de la ei, în special de la partenerii externi, este că ei se vor bate cu metode democratice. Iar sistemul cleptocrat care există în Moldova, care practic a șters statul de drept, are cu totul alte instrumente. 
Dacă vrei să fii eficient trebuie să aplici lovituri fatale pentru acest sistem în primele luni de guvernare, chiar dacă acestea sunt un pic mai neortodoxe. 
Trebuie să lupți dur cu ei, chiar dacă cineva va zice că nu e după regulă. Dacă noi o să stăm să facem strategii, grupuri de lucru, discuții și dezbateri publice despre cum să curățăm sistemul de justiție, timpul va trece și nimic nu se va schimba. Trebuie acțiuni hotărâte.

Rep: Cum ar arăta aceste acțiuni hotărâte mai neortodoxe?
VP: Mai neortodoxe înseamnă atunci când tu știi că o instituție a justiției care ar trebui să lupte cu corupția nu luptă cu corupția și nu se reformează și nu poate fi schimbată nici prin schimbarea leadershipului, poți să desființezi această instituție, să o reorganizezi. Acest lucru e posibil. Dacă sistemul de judecători nu se poate autogestiona, nu își poate verifica proprii membri, înseamnă că este nevoie de o evaluare externă, dacă în țară nu ne putem descurca. 
Această evaluare externă trebuie aplicată. Este o metodă absolut neortodoxă. Vor fi mulți care vor striga că este imixtiune în suveranitatea țării și în treburile interne. Vor fi unii care vor contesta în judecăți și la înaltele curți aceste chestii, probabil și la CEDO, dar trebuie mers până la capăt. Moldova a ratat foarte mult. Probabil că a ratat mai bine de două decenii de dezvoltare din cauza dezmățului de la nivelul statului de drept.

Rep: Privind cifrele, vedem că până la urmă, Platforma DA, condusă de Andrei Năstase nu a reușit să intre în noul parlament. Au mai fost probleme și la alte formațiuni. Am văzut explicații de felul următor. Contracandidații Maiei Sandu au pierdut alegerile, nu a câștigat ea. E adevărat? Modul în care au acționat ei a dus la votul acesta?
VP: Ea a explorat foarte bine greșelile contracandidațiilor săi în primul rând. În al doilea rând e un mare regret că Platforma DA nu a ajuns în Parlament. Probabil că ar fi trebuit să schimbe ceva după bătăliile anterioare pe care le-au avut. Este un partid foarte bun, cu o echipă extraordinară, cu deputați foarte competenți. Eu sper ca ei să se regăsească în unele instituții publice cu această majoritate. 

Unii dintre ei sunt foarte profesioniști în domeniile lor. În ceea ce ține de Maia Sandu, de când dumneaei a decis ăs facă politică, foarte mulți, chiar din România, au criticat-o că totul este greșit în ceea ce face, că e o miză greșită. Cred că calitatea cea mai bună pe care o are ea este consecvența. Ea nu negociază. Nu face compromisuri cu sine însăși. Asta a dus la rezultat. Dar adversarii au făcut greșeli, dar nu toți. 

Au avut și adversari foarte puternici. Ei și-au creat partidul în timpuri foarte dificile în perioada lui Plahotniuc, când sute de primari aveau dosare penale doar pentru faptul că nu aveau afiliere politică corectă. Răspunsul este și da și nu, dar totuși, este o victorie politică istorică. Putem să speculăm mult de ce și cum, dar este o victorie care le aparține. Grijile și emoțiile noastre acum sunt ca ei să reușească. Dacă nu or să reușească valul de dezamăgire va fi iarăși unul istoric, ca și scorul.

Rep:  Aș vrea să ne concentrăm puțin și pe rezultatul obținut de socialiști. Ei sunt marii învinși?
VP: Socialiștii sunt marii învinși din simplul motiv că a fost prezență foarte slabă în zonele care de 30 de ani votau cu partide proruse de stânga. Alegerile au reușit să demonstreze că ei au reușit să îi dezamăgească inclusiv pe cei mai fideli alegători. În al doilea rând, crede că ei s-au încurcat în rele. Asta e cea mai bună explicație.

Scandalurile de corupție s-au ținut lanț, iar ei le-au ignorat. Ei nu au avut un mesaj anticorupție. În al treilea rând, mesajele politice, platforma electorală pe care au mers ei era mult prea desprinsă de viața cotidiană. Printre altele ei își propuneau să lupte cu NATO. De ce ar face-o? Moldova este o țară neutră. Oamenii nu vor nici cu NATO, nici împotriva NATO. Chiar și alegătorii lor au simțit o disonanță totală de agenda lor de zi cu zi. Ei au mers pe un mesaj mai mult geopolitic, ceea ce a contat foarte mult.

Rep: Cum vedeți perioada următoare? Ați fost și în Parlament. Cunoașteți foarte bine și interiorul instituțiilor....
VP: Eu am avut experiența într-un guvern de coaliție. Ei au marele confort să aibă o guvernare proprie. Consider că primul lucru pe care trebuie să îl facă este să aleagă echipa în mod rapid, să purceadă la curățirile de instituții. În multe instituții sunt elemente care or să boicoteze orice reforme. 

După care să vină cu pachete de legi în regim urgent, care să prevadă acțiuni ferme în justiție, în statul de drept. 
Aici trebuie făcute mai repede unele chestii. În caz contrar acest guvern va fi boicotat...O să vedem când vor fi anulate și hotărâri de guvern de către judecăți. E o bătălie pentru existență până la urmă. Cei din sistem, rețelele de control ale justiției au ce pierde. Asta trebuie să înțelegem asta. 

După care a doua parte a agendei trebuie să fie preocupată de restabilirea economiei. Noi suntem într-o situație foarte complicată. Avem nevoie urgent de asistență financiară externă. Bani sunt. Sunt bani importanți care trebuie să vină din partea Uniunii Europene, dar sunt condiționalități care trebuie împlinite. Dialogul pragmatic cu Bruxelles trebuie restabilit și relansată economia. 

 
Vadim Pistrinciuc, fost deputat moldovean, în prezent directorul Institutului Pentru Inițiative Strategice.