Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decizie CCR cu impact major în justiție. Șeful Comisiei Juridice la RFI: O decizie ce favorizează fenomenul infracțional

decizie_ccr_dna_diicot.jpg

CCR, decizie cu miză mare pentru sistemul judiciar. Aici, președintele Curții, Valer Dorneanu (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)
CCR, decizie cu miză mare pentru sistemul judiciar. Aici, președintele Curții, Valer Dorneanu (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)

Legea ce scade de la 10 la 7 ani vechimea necesară procurorilor care vor să intre în DNA și DIICOT este neconstituțională. Decizia a fost luată miercuri de Curtea Constituțională a României (CCR), care a admis sesizarea instanței supreme. Președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, Mihai Badea (USR PLUS) critică decizia CCR.

CCR a stabilit că vechimea necesară unui procuror pentru a se angaja la DNA și DIICOT nu poate fi redusă de la 10 la 7 ani, așa cum a decis anterior coaliția.

Curtea Constituțională a fost sesizată de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a invocat de asemenea încălcarea principiului bicameralismului, dar acest din urmă argument a fost respins de CCR.

DNA și DIICOT au cerut CCR-ului să respingă sesizarea instanței supreme, pentru că înregistrează un deficit de personal, iar reducerea vechimii le-ar fi ajutat să-și suplimenteze numărul de procurori.

DNA și DIICOT atrag atenția că în condiţiile existenţei unui deficit de personal de 40%, menținerea vechimii de 10 ani ar conduce la o gestionare precară a fenomenului criminalităţii organizate şi corupţiei la nivel înalt.

 

Reacția USR PLUS, după decizia CCR

 

Decizia CCR privind vechimea procurorilor lovește în DNA și DIICOT și va încuraja infracționalitatea, spune la RFI președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, Mihai Badea, membru USR PLUS: ”Nu mă așteptam la această decizie. Cred că se dovedește încă o dată faptul că în CCR există o majoritate care se opune luptei anticorupție (...). Este o lovitură foarte puternică dată DNA-ului și DIICOT-ului, care și în prezent au un deficit mare de personal. Efectiv, asta va însemna perpetuarea acestei probleme, chiar agravarea acesteia și implicit, mai puțin volum de lucru al acestor instituții. Așadar, este o decizie care favorizează fenomenul infracțional din România”.

 
Mihai Badea, despre decizia CCR privind vechimea procurorilor DNA și DIICOT