Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parchetul European anunță primul dosar: suspiciune de fraudă într-un oraș din Croația

kovesi.jpg

Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi
Sursa imaginii: 
Facebook

Parchetul European (EPPO) a anunțat vineri deschiderea unei anchete ancheta împotriva a patru cetățeni croați cu privire la infracțiuni de corupție activă și pasivă și abuz de funcții. Este primul dosar anunțat de noua instituție europeană condusă de Laura Codruța Kovesi.

Ancheta a început pe baza unui raport penal depus de Oficiul Național Croat de luptă împotriva corupției și criminalității organizate.

 Potrivit comunicatului EPPO, ”există motive întemeiate să credem că primul inculpat, care este primarul orașului Nova Gradiška, a cerut de la al doilea inculpat, managerul unei companii de construcții, o mită în schimbul manipulării unei proceduri de achiziție în vederea asigurării atribuirii un proiect, cofinanțat din Fondul de coeziune al UE, pentru suma de 4.219.433,22 Kuna (aproximativ 562.000,00 EUR).

Se suspectează că al treilea și al patrulea  dintre inculpați au ajustat cerințele tehnice ale ofertei și au creat un sistem de notare pentru evaluarea ofertelor care a creat un avantaj companiei administrate de al doilea inculpat.

În consecință, orașul Nova Gradiška a fost posibil prejudiciat cu nu mai puțin de 90.624,21 Kuna (aproximativ 12.000 EUR), iar Fondul de coeziune al UE a fost deteriorat pentru nu mai puțin de 427.228,43 Kuna (aproximativ 57.000 EUR).

Având în vedere că primul inculpat, pe lângă faptul că este primar în Nova Gradiška, este și membru al Parlamentului croat și, ca atare, este protejat de imunitate, Parlamentul croat a  aprobat inițierea unei proceduri penale, după o cerere formulată de procurorul șef european”, a comunicat parchetul European .