Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Asaltul de la Capitoliu: Prima condamnare la închisoare

capitoliu.png

Paul Hodgkins surprins de camerele video în timpul asaltului asupra Capitoliului, Washington, 6 ianuarie 2021
Sursa imaginii: 
AP via France24

Paul Allard Hodgkins, un bărbat de 38 de ani din Florida, a fost condamnat la 8 luni de închisoare pentru participarea la demonstrațiile violente de la Washington din 6 ianuarie a.c., când susținători ai lui Donald Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului, trasnmite AFP. Este prima condamnare pronunțată de justiția americană în acest dosar.

La acuzația că a intrat în Capitoliu și a încercat să împiedice Congresul să voteze, Hodgkins a pledat vinovat încă din luna iunie.

Procurorii ceruseră 18 luni de închisoare, argumentând că Hodgkins „a contribuit la amenințarea colectivă la adresa democrației”.

Acuzatul a spus în fața judecătorilor că participarea la violențele de la Capitoliu a fost o „decizie prostească” și că regretă „pagubele cauzate în ziua incidentului și felul în care a fost rănită această țară pe care o iubesc”.

Capitoliul s-a aflat sub stare de securitate sporită începând din 6 ianuarie, când mii de susţinători ai lui Donald Trump s-au adunat lângă sediul parlamentului american după unul dintre discursurile sale. Trump, care pe atunci era încă preşedinte, i-a incitat pe demonstranți să-i împiedice pe congresmeni să certifice victoria electorală a lui Joe Biden.

Mai multe sute dintre aceşti susţinători au atacat în mod violent clădirea, provocând haos. Cinci persoane, printre care un poliţist al Capitoliului, au murit.

Din ianuarie, Poliţia federală a desfăşurat mijloace considerabile pentru a identifica cele aproximativ 800 de persoane implicate în asaltul asupra Capitoliului, care a şocat America.

Până în prezent, 500 de persoane au fost găsite şi inculpate.