Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procurorul general al R.Moldova: Dacă Platon nu revine acasă în curând, va fi dat în căutare internațională

platon.jpg

Fostul deputat moldovean, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care figurează în mai multe dosare, a părăsit R.Moldova, la mai bine de o săptămână după alegerile parlamentare, din 11 iulie

Procurorul general al R.Moldova, Alexandru Stoianoglo, susține că controversatul om de afaceri, fostul deputat moldovean, Veaceslav Platon, care figurează în mai multe dosare, nu are nici o interdicție de a părăsi R.Moldova. El s-a arătat nedumerit de criticile lansate la adresa sa și a instituției pe care o conduce. Totodată, Alexandru Stoianoglo afirmă că nu intenționează să demisioneze, așa cum o cer mai mulți lideri politici de la Chișinău. Iar dacă omul de afaceri nu se va întoarce în curând în R.Moldova, va fi dat în căutare internațională.

”Dacă nu revine acasă în a doua parte a lunii august, Veaceslav Platon va fi anunțat în căutare internațională”, declară Alexandru Stoianoglo. Totodată, procurorul general a menționat la postul de televiziune N4 că omul de afaceri nu avea nicio restricție de călătorie.

Procurorul general a ținut să precizeze că învinuirile aduse lui Platon în dosarul fraudei bancare i-ar fi fost retrase, întrucât s-a constat că acesta nu ar avea nicio implicare în dosar, scrie IPN. ”Noi nu am făcut asta în interesul lui Platon, ci în interesul legii. Eu nu cred că putem construi un stat de drept pe seama oamenilor nevinovați. În urma investigațiilor pe care le-am făcut, am ajuns la concluzia că infracțiunea de care este învinuit Platon a săvârșit-o o altă persoană. Este vorba despre Plahotniuc. Prin intermediul companiilor lui Șor, Plahotniuc a luat banii de furtul cărora este acuzat Platon. Nu putem să-l punem sub învinuire pe Plahotniuc atât timp cât nu va fi scos de sub învinuire Platon”, a spus Alexandru Stoianoglo.

În plus, procurorul general consideră că solicitările de demisie, care vin din partea unor deputați ai PAS la adresa sa, sunt coordonate cu președintele Maia Sandu. Stoianoglo se arată convins că Platon va reveni în Republica Moldova, pentru că ar fi în interesul său să-și demonstreze nevinovăția. ”Din informațiile de care dispun, Platon a plecat în Marea Britanie. Dacă a fugit, a făcut-o în detrimentul său. El nu are restricții, de asta nu înțeleg de ce un cetățean al Republicii Moldova nu poate să plece și să intre liber în țară Dacă nu se va întoarce în țară, în privința lui vor fi schimbate măsurile preventive și va fi anunțat în căutare internațională”, a afirmat Stoianoglo. 

De asemenea, procurorul moldovean a menționat că nu intenționează să-și prezinte demisia după preluarea guvernării de către Partidul Acțiune și Solidaritate, întrucât ar fi câștigat corect un concurs organizat de Guvern și nu a fost numit pe criterii politice.

Să spunem că, fostul deputat moldovean, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon condamnat în 2017, la 18 ani în dosarul fraudei bancare, dar achitat luna trecută, a plecat în străinătate, unde ar urma să ceară azil politic. Se întâmplă la două săptămâni după alegerile parlamentare, iar Partidul Acțiune și Solidaritate, care a câștigat detașat alegerile, a anunțat că va începe curățarea sistemului de corupți.

Potrivit reprezentanților Partidului Acțiune și Solidaritate, ”este o bătaie de joc că Platon a fost lăsat să părăsească liber Republica Moldova. Or, din câte se știe, acesta figurează în mai multe dosare penale gestionate de procurori, astfel încât cel puțin o interdicție de a părăsi țara era obligatorie”. Iar Procuratura, afirmă vicepreședintele PAS, Sergiu Livinenco, a confirmat temerile multor cetățeni că s-a transformat în purtătorul de cuvânt al lui Platon.

Avocatul omului de afaceri a precizat că clientul său a plecat în Cehia, pentru 10 zile, întrucât are probleme de sănătate.

Veaceslav Platon a fost eliberat din arest pe 15 iunie 2020, după ce demersul de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a fost admis. Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat.

În iulie 2016, fostul deputat a fost reținut la Kiev, după ce a fost dat în urmărire internațională, iar la sfârșitul lunii august a fost extrădat autorităților din R.Moldova. Platon ar fi beneficiat de credite neperformante în valoare de aproape 50 mln euro. Banii au fost obținuți prin trei credite de la Banca de Economii, în noiembrie 2014. Platon neagă acuzațiile ce i se aduc, menționând că dosarul său ar fi fost fabricat de Vlad Plahotniuc.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacția procurorului general al R.Moldova la criticile privind cazul Platon