Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul polonez al Justiției: ”UE nu e unchiul bun care ne dă bani”

conferinta_viitor_europa_romani_ue.jpg

Ministrul polonez al Justiției: ”UE nu e unchiul bun care ne dă bani” (Sursa: AP Photo/Markus Schreiber)
Ministrul polonez al Justiției: ”UE nu e unchiul bun care ne dă bani” (Sursa: AP Photo/Markus Schreiber)

Declarație controversată a ministrului polonez al Justiției. Oficialul de la Varșovia spune că țara sa nu ar trebui să rămână în Uniunea Europeana cu orice preț. ”Ideea că Uniunea este unchiul bun care ne dă bani este falsă”, consideră ministrul.

"Sunt un opozant ferm al cedării în fața unui șantaj ilegal din partea Uniunii Europene prin intermediul Curții Europene de Justiție," a declarat ministrul Zbigniew Ziobro pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita.

Independența justiției poloneze este unul dintre dosarele care a generat disensiuni cu Bruxellesul și a atras chiar sancțiuni pentru Varșovia. În acest context, ministrul a acuzat ”șantajul” practicat de UE la adresa Poloniei.

Pe 16 august expiră termenul limită până la care Varsovia  trebuie să pună în practică o decizie a Curții Europene de Justiție, în caz contrar riscând amenzi. Este vorba de desființarea camerei disciplinare pentru judecători.

Însă actuala coaliție din Polonia, Dreapta Unită, este divizată atunci când vine vorba despre modul în care ar trebui să răspundă față de ultimatumul dat de Bruxelles.

Aripa moderată a coaliției a cerut partidului Polonia Unită să accepte un compromis, în vreme ce ministrul Justitiei susține că reformele sunt necesare pentru a-i face pe unii judecători să înceteze să se mai creadă deasupra legii.

Sondajele de opinie arată că majoritatea covârșitoare a polonezilor sunt în favoarea apartenenței la UE.