Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stelian Ion: E o dezamăgire că dosarul 10 august s-a poticnit. Adevărul va ieși la iveală

ministru_justitie_dosar_august_poticnit.jpg

Protest al societății civile în fața Tribunalului București, 3 martie 2021 (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)
Protest al societății civile în fața Tribunalului București, 3 martie 2021 (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)

Adevărul va ieși până la urmă la iveală în dosarul 10 august. Iată ce spune la RFI ministrul Justiției, Stelian Ion, la fix trei ani de la manifestațiile din Piața Victoriei față de modificarea legilor justiției de către PSD, manifestații reprimate de Jandarmerie.

Stelian Ion se declară convins că ancheta în dosarul 10 august va fi corectă și nu va avea soarta altor mari investigații, care trenează de zeci de ani în justiție: ”Trecând trei ani de zile, este o perioadă lungă, este o dezamăgire faptul că iată, s-a poticnit acest dosar. Vestea bună a fost că dosarul s-a redeschis. Deci la momentul acesta, dosarul este redeschis, dar din punct de vedere procedural există niște impedimente, care vor fi depășite, sper eu, cât de curând, în sensul în care s-au formulat anumite cereri, chiar de tergiversare, adică niște solicitări adresate instanței, prin care se solicită să se constate că s-a tergiversat soluționarea, să se pună niște termene de soluționare a acestei cauze. În cadrul acestei proceduri de constatare a tergiversării au fost probleme de competență, declinări reciproce de competență, a ajuns dosarul la Înalta Curte, care din câte știu are termen chiar astăzi pentru soluționarea conflictului de competență, după care se va stabili o bornă în timp când ar trebui să se finalizeze acest dosar, dacă instanța va considera că într-adevăr s-a depășit durata rezonabilă și se va relua procesul penal, adică cercetarea penală, asta este foarte important, fără să se mai ajungă la CEDO și fără să se mai ajungă la alte complicații. O durată rezonabilă, cred că suntem la limita acestei noțiuni de durată rezonabilă și am depășit-o, deja trei ani de zile este mult”.

 

Protest azi la București: "Vrem dreptate pentru 10 august"

 

Procurorul militar Pîrlog: Există suspiciunea ca s-au distrus probe în dosarul 10 august

 

Ministrul Justiției speră într-o anchetă corectă: ”Eu am așteptarea unei anchete corecte, rapide și în urma căreia să avem adevărul ieșit la iveală foarte clar în acest dosar. Am convingerea intimă că de data asta se va întâmpla așa și nu vom avea de-a face cu ce s-a mai întâmplat în alte dosare, dosarul Mineriadei, dosarul Revoluției, știți foarte bine că au durat mulți ani de zile, după ani și ani s-au reluat de la zero procesele. Eu sper că soarta acestui dosar nu va fi aceeași, de fapt, am convingerea aceasta”.