Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mecanismul de demitere a procurorului general, aprobat de deputații PAS.Comuniștii:”Este o răzbunare”

litvinenco_parlament.jpg

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, de la tribuna Parlamentului, a prezentat noile modificări, propuse la Legea cu privire la Procuratura
Sursa imaginii: 
Moldpres.md

Parlamentul de la Chișinău, convocat într-o sesiune extraordinară, a aprobat modificări la Legea cu privire la Procuratură. Mai exact, au fost propuse, în prima lectură, mecanisme de evaluare a activității procurorului general și de instituire a răspunderii disciplinare a acestuia. 59 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate au votat pentru noile modificări, în timp ce deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar și cei de la Partidul Șor au venit cu critici, calificând votul majorității parlamentare ca fiind o răzbunare împotriva procurorului general.

Performanțele procurorului general se evaluează de către Comisia de evaluare, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Potrivit proiectului de lege, evaluarea performanțelor procurorului general se va putea iniția la sesizarea președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin trei membri ai CSP. Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general va fi constituită din 5 membri, câte un membru fiind propus de președintele țării, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, CSP, dar și de procurorul general.

”În cazul obținerii calificativului eșuat, CSP propune președintelui  eliberarea din funcție a procurorului general”, susțin deputații PAS.

Totodată, funcția de membru al comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general va putea fi deținută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, managementului public, având experiență de cel puțin 10 ani în domeniul de activitate profesională și o reputație ireproșabilă. Membrii comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general, propuși de președintele R. Moldova și Ministerul Justiției, nu pot fi angajați în serviciul public. De asemenea, se propune reglementarea privind posibilitatea suspendării din funcție a procurorului general în cazul în care, în privința acestuia a fost pornită urmărirea penală. La rândul său, președintele țării, la propunerea CSP, numește un procuror general interimar pe perioada suspendării.

”Dreptatea este atunci când hoții de miliarde ajung la pușcărie, dreptatea nu este atunci când hoții de miliarde sunt eliberați unul după altul și lăsați să fugă din țară. În fond, votul din 11 iulie a fost indirect un vot de blam dat actualului procuror general. În mod normal, dacă procurorul general ar fi avut o înțelegere elementară despre cum funcționează un stat de drept și-ar fi dat imediat demisia. Din păcate avem demnitari, dar nu avem demnitari cu demnitate ca să plece atunci când cetățenii le spun că nu mai sunt doriți. De aceea, ca să facem ca voința cetățenilor să fie realizată, venim cu soluții legislative care să fie în măsura de a îndeplini decizia poporului - edificarea instituțiilor statului care să facă dreptate cetățenilor”, a declarat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, de la tribuna Parlamentului.

De partea sa, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Voronin, a declarat că noile modificări la Legea Procuraturii sunt o răzbunare împotriva actualului procuror general, Alexandru Stoianoglo, scrie jurnal.md. ”Îmi pare rău că noul ministru al Justiției se discreditează. Comunitatea juridică nu te va recunoaște ca ministru, dacă vii cu acest proiect. La cazul Platon am și eu rezerve, dar dacă ați vrea să faceți regulă, ați veni cu un mecanism serios de evaluare. E o răzbunare împotriva lui Stoianoglo, vă trebuie un procuror de buzunar”, a afirmat Voronin.

Proiectul de lege urmează a fi votat și în a doua lectură de Parlamentul de la Chișinău.

Zilele trecute, Procuratura Generală a venit cu o reacție, după criticile dure lansate de președintele R.Moldova, Maia Sandu, dar și deputații PAS, legate de activitatea Procuraturii Generale.

Maia Sandu a menționat că Procuratura se află în vacanță, ”la propriu și la figurat”. ”Am văzut ineficiență din partea organelor Procuraturii. Am exprimat îngrijorarea pe faptul că nu se avansează pe dosarele de corupție mare. Suntem gata să creăm condiții prin îmbunătățirea cadrului legal”, a declarat președintele R.Moldova.

În replică, reprezentanții PG susțin că ”nivelul înțelegerii de către actuala guvernare a principiilor statului de drept este neașteptat de slab și, la moment, nu vedem rostul de a mai comenta ceva. Răspunsul Procuraturii la orice atentat asupra independenței sale instituționale și procesuale va fi proporțional gravității unor astfel de atacuri”.

Expert: ”Nu cred ca legea trebuie modificată de fiecare dată când guvernării nu îi place procurorul general”

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, nu crede că legea trebuie modificată de fiecare dată când guvernării nu îi place procurorul general, întrucât asemenea practici creează precedente periculoase și pune procurorul general la cheremul politicienilor. ”Oricât de bine intenționați nu ar fi ultimii, un procuror dependent de politic este mai periculos decât unul cu performanțe modeste”. ”Înțeleg că din punct de vedere politic este greu de conceput PAS la guvernare cu Stoianoglo procuror general. Politica este totuși o chestiune fascinantă - o artă a imposibilului ar spune unii. Nu e niciun sens sa detonezi o bombă atomică pentru a face pe cineva să plece”, conchide expertul de la Chișinău. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noile modificări, la Legea Procuraturii, adoptate de majoritatea parlamentară