
Justiţie
Raluca Prună, fost ministru al justiției: Nu e nimic liberal în ceea ce se întâmplă astăzi, totul este un atac la legalitate, asupra statului de drept
raluca-pruna-foto-bun_0.jpg

Raluca Prună: Avem o criză politică. Nu vreau să discut despre criza politică și despre cum se iese din criza asta politică. Viza de legalitate pe care Ministerul Justiției o dă este o viză care se dă pe absolut toate actele care intră într-un guvern.
Un ministru al justiției are posibilitatea să ignore viza de legalitate dată de serviciu de experți din ministerul justiției. E o direcție de avizare acolo. El poate să își asume pe persoană fizică, cum a făcut ministrul Chiuariu.
Exact asta a făcut și a sfârșit prin a fi condamnat penal definitiv. Ceea ce se întâmplă nu are de-a face cu un partid sau cu altul.
A demite ministrul, a demite șeful direcției de avizare pentru că nu ți se dă o viză de legalitate, a induce în mod fals în opinia publică că viza de legalitate se dă pe ciornă, pe bucățele de hârtie pe care le trimite un minister sau altul și apoi a demite șeful direcției de avizare este un lucru grav. Este un precedent foarte grav. E de natură să ridice o suspiciune publică. Toți suntem de acord, din tot arcul politic, toți cetățenii, că România trebuie modernizată. Dar nu trebuie modernizată într-o noapte. Nu trebuie modernizată printr-un proiect adoptat ca ordonanță de urgență. Nu există urgență pentru așa ceva.
Știm de 30 de ani că România trebuie modernizată. Nu trebuie modernizată cu bani publici pentru care nu există sisteme de control. Vorbim de aproape 10 miliarde de euro. Nu USR, nu cei care ne opunem acestor practici spunem asta. Spunem că PNDL are probleme grave de control al cheltuirii banului public al României.
Spune asta Curtea de Conturi a României. S-a făcut un raport care a fost ținut sub cheie până în 20917. A fost un raport al executării PNDL 1. Curtea de Conturi condusă de Văcăroiu la acel moment, critica PNDL 1 în termeni fără echivoc.
Nu e nimic liberal în ceea ce se întâmplă astăzi. Totul este un atac la legalitate.
Reporter: Ați spus că ceea ce se întâmplă este foarte grav. Am auzit voci care spun că se ceartă ei politic... Totuși, dumneavoastră, din perspectiva unui fost ministru al justiției, spuneți că e grav. E grav din perspectiva cui, a instituției, a justiției?
RP: E grav din perspectiva societății și a statului român. Probabil știți sau vă amintiți că și PSD a exercitat niște presiuni în timpul ultimei guvernări PSD. Au existat presiuni chiar pe avizarea actelor, ca această direcție de avizare a actelor normative să se mute la Guvern. Acolo unde e lege nu e tocmeală. Se poate întâmpla și mie, ca ministru al justiției mi s-a întâmplat, ca direcția de avizare să vină să îmi spună că nu există urgență pentru un anumit act. Dacă ești un ministru responsabil și respecți legea urmezi...De aceea un ministru al justiției nu e singur. Are niște direcții acolo, ca orice alt ministru. Urmezi opinia de expert pe legalitate sau dacă nu îți asumi că o ignori, explici asta, dar îți asumi și consecințele. Și încă o dată citez cazul Chiuariu. Acestea pot merge până la o condamnare definitivă.
Rep: Pe de altă parte, ați văzut că domnul Bode când a venit a spus că pentru transparență opresc procedura de selecție a procurorilor de rang înalt pentru că el e intermar și e normal să se ocupe el de asta. Pentru cei care lucrează în domeniu, pentru magistrați, ce semnal e ce se întâmplă acum la minister?
RP: Cred că ministrul interimar a avut un instinct corect. Procedura poate fi reluată în clipa în care la Ministerul Justiției există un ministru plin. Procedura nu a început. Nu suntem în situația în care fostul ministru a început deja câteva interviuri. Nu e nicăieri scris în lege, dar ar fi de dorit ca ministrul plin care va urma la ministerul justiției, tocmai în considerarea magistraților care și-au depus candidatura, fără a fi afectați de un război sau de o criză politică, să preia această procedură. Poate spune că nu s-a făcut niciun interviu și că s-au înscris aceste persoane și că va continua procedura. Însă, cred că ministrul interimar Bode a avut un instinct absolut corect. Altfel, dacă ar fi continuat procedura, ar fi ridicat suspiciuni în spațiul public că de fapt o altă miză în afară de PNDL ar fi, într-adevăr, numirile la Parchete.
Rep: Cum se văd lucrurile de la Bruxelles?
RP: Nu vreau să comentez în calitate de persoană care lucrează la Bruxelles. Comentariul meu ca fost ministru al justiției l-am dat. Comentariul meu de cetățean este, și îmi măsor cuvintele, că ceea ce vedem acum pe această viză de legalitate este un atac la ideea că avem un stat de drept. Dacă avem o lege trebuie să o respectăm.
Dacă nu ne place legea trebuie să o schimbăm. Guvernului condus de premierul Cîțu dacă nu îi plăcea că există o direcție de avizare legislativă la ministerul justiției, nu era nicio problemă. Să reformeze guvernul. Să mute direcția de avizare la secretariatul general al guvernului în directa subordonare a domniei sale. Dar asta înseamnă să ai responsabilitate politică. Domnul Cîțu vrea să facă lucrurile murdare cu mâinile altora.
Rep: Cum vedeți să se încheie această criză în condițiile în care nimeni nu pare să cedeze?
RP: Nu știu. Asta chiar nu pot eu specula. Este în mâinile partidelor politice. Tot ce sper este ca această criză să se încheie în curând și dacă se poate nu cu legalitatea cu capul spart.
Să reintrăm într-o schemă, într-o logică a lucrurilor care să fie legală. Despre asta vorbim. Nu e vorba de partide. Nu e vorba de parti-pris. Este vorba că un partid liberal, din păcate, aliniat în spatele unui premier care vrea să își cumpere influența. Eu vorbesc despre percepția publică.
Când vrei să adopți un asemenea program cu orice preț înainte de niște alegeri interne în partid, un program despre care Curtea de Conturi a României a spus că are grave deficiențe, percepția publică poate fi că îți cumperi influența în partid cu banii publici, ai mei și ai dumneavoastră...