Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Direcția de Sănătate Publică din Iași, plângere penală la adresa Dianei Șoșoacă

soso.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Diana Iovanovici Șoșoacă - Oficial

Timid, instituțiile statului încep să reacționeze în cazul senatoarei Diana Șoșoacă, după ce aceasta a agresat personalul medical din centrul de vaccinare organizat în comuna Răchiteni, județul Iași și a zădărnicit imunizarea mai multor localnici. Dacă sîmbata 4 septembrie, momentul în care Diana Șoșoacă a luat cu asalt centrul de vaccinare din Răchiteni, incidența cazurilor de Covid 19 în comună era de 3,64, miercuri 8 septembrie a urcat la 4,56. 

Nu este pentru prima dată când Diana Șoșoacă încalcă regulile stabilite pentru perioada de pandemie :

14 octombrie 2020. Hramul Cuvioasei Sfinte Parascheva. Fără mască, însoțită de un grup de susținători, senatoarea Diana Șoșoacă sfidează toate regilile. Suspendă pentru câteva ore protocolul impus de Comitetul pentru Situații de Urgență iar mii de credinciosi intra la racla sfânta după ce jandarmii s-au retras.”Am învins”, a strigat pe rețeaua de socializare Diana Șoșoacă. Ministrul de Interne de atunci a spus simplu ca a vrut să evite incidente care ar fi adus România o imagine negativă la nivel internațional. Nici o măsura din partea institutiilor statului.

Noiembrie 2020. Diana Șoșoacă și un grup de susținători intră în curtea spitalului mobil Covid 19 de la Lețcani. Deschide chiar ușa triajului. În timp ce ambulanțele aduceau cazuri grave de bolnavi la Terapie Intensivă. Ministrul de atunci, Nelu Tataru s-a ascuns de Diana Șoșoaca în spital. Jandarmii au venit la Lețcani la o oră după apel și i-au rugat pe protestatarii fără mască să părăsească incinta unității medicale. Nici o măsură.

Septembrie 2021. Diana Șoșoaca agresează verbal echipa de vaccinare din comuna Răchiteni și împiedică localnicii să se imunizeze. Medicul  spune ca s-a temut pentru viața sa: ”Ce am simțit? M-am temut pentru siguranța mea, pentru siguranța echipei și am fost foarte dezamăgită de faptul că nu am reușit să îmi îndeplinesc activitatea pentru care m-am dus acolo. Sincer, m-am temut pentru viața mea la un moment dat”.

 

Primele reacții ale instituțiilor statului

După incidentul de la Răchiteni, Poliția din Iasi s-a autosesizat și a început cercetările. Timid, s-a autosesizat și Colegiul Medicilor din Iasi, după cum a declarat președintele Liviu Oprea:

„Noi am luat act de unele informații despre acest eveniment. În momentul acesta strângem niște informații pentru a afla exact ce s-a întâmplat, vom lua o decizie și vom analiza ce putem să facem. Cu siguranță este un lucru reprobabil ceea ce s-a întâmplat și vom încerca să facem ce ne stă în putință, dar mai întâi trebuie să înțelegem exact ceea ce s-a întâmplat acolo”.

Ce pot face concret? „ Nu sunt foarte multe, în afară de faptul că are ca și scop, Colegiul, să protejeze interesele și drepturile membrilor săi, adică ale medicilor. Celelalte lucruri sunt, mai degrabă, de a atenționa ale instituții. O să analizăm ce s-a întâmplat și vom vedea care sunt instituțiile care vor fi informate, dar acum suntem într-un moment în care analizăm ca să vedem ce s-a întâmplat. Vom vedea și vom discuta inclusiv cu medicii care au fost acolo pentru a vedea ce putem face”, a precizat președintele Colegiului Medicilor din Iași, Liviu Oprea.

DSP, plîngere penală

Mai dură este poziția DSP Iasi: plângere penala, după cum a spus directorul institutiei dr Vasile Cepoi:

„Cred că la Înalta Curte trebuie să depunem, având în vedere calitatea de senator a persoanei pe care o reclamăm. Am verificat ce s-a întâmplat în ziua de sâmbătă, când echipa de vaccinare trimisă în comuna Răchiteni s-a deplasat acolo în urma invitației pe care primarul ne-a făcut-o în vederea vaccinării populației ca urmare a incidenței crescute a infectării cu COVID și s-a confirmat, atât de către primăria comunei, cât și de către doamna doctor, care coordona echipa de vaccinare, că persoanele care s-au prezentat pentru vaccinare au fost împiedicate să intre în centrul să se vaccineze.

Din punctul nostru de vedere, această acțiune înseamnă împiedicarea exercitării dreptului la sănătate de către cetățeni, astfel că persoanele care s-au prezentat acolo nu au putut beneficia de un act medical de care aveau nevoie pentru a preveni îmbolnăvirea și, în consecință, este și o modalitate de împiedicare a aplicării măsurilor de limitare a împrăștierii bolii. Având în vedere toate aceste aspecte, decizia este de a face plângere penală doamnei senator și să decidă instanța dacă ceea ce a făcut este corect”.

Trebuie să precizăm că parlamentarii beneficiază de imunitate doar la opiniile politice exprimate în Parlament.

Zădărnicirea combaterii bolilor și împiedicarea actului de vaccinare în pandemie nu beneficiază de imunitate.

 
Direcția de Sănătate Publică din Iași, plîngere penală la adresa Dianei Șoșoacă