Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decizie oficială CEDO: ”Rusia a fost responsabilă pentru asasinarea lui Alexander Litvinenko”

litvinenko-alexander-spion-rus-ucis-poloniu-210-spionul-andrei-lugovoi-londra-2006-20091006084508.jpg

Alexandr Litvinenko înainte și după otrăvirea cu Poloniu...
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți că Rusia este responsabilă pentru uciderea, în 2006, a disidentului rus Alexander Litvinenko, care a murit după ce a fost otrăvit la Londra cu Poloniu 210, un rar izotop radioactiv.

”Rusia a fost responsabilă pentru asasinarea lui Alexander Litvinenko în Regatul Unit”, este chiar titlul comunicatului oficial publicat pe site-ul CEDO.

Potrivit concluziilor CEDO, fosta gardă de corp KGB Andrei Lugovoi și alt rus, Dmitri Kovtun, au plănuit și comis asasinatul, ca parte a unei operațiuni ghidate probabil de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, succesorul KGB-ului sovietic.

”Curtea a concluzionat, mai ales, că există un puternic caz prima facie că, în otrăvirea domnului Litvinenko, domnii Lugovoi și Kovtun au acționat ca agenți ai statului rus”, se spune în comunicatul oficial.

După ce s-a mutat în Marea Britanie, Litvinenko, fost ofițer FSB, a făcut dezvăluiri despre serviciile secrete ruse și a devenit un critic vehement al președintelui Vladimir Putin.

Decizia CEDO poate fi consultată aici

PDF icon judgment_carter_v._russia_-_russia_was_responsible_for_assassination_of_aleksandr_litvinenko_in_the_uk.pdf