Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Achiziția de vaccinuri anti-covid, anchetată de DNA

cantacuzino-vaccin-mediafax.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax Foto

Dosar penal privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19 în România. Potrivit DNA, urmărirea penală se face pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă că a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanşarea pandemiei până în prezent. Urmărirea penală se face in rem, în acest moment, nicio persoană neavând calitatea de suspect sau inculpat, explică DNA. 

Președintele comitetului național de imunizare, medicul Valeriu Gheorghiță, spune că nu are mai multe informații despre dosar și precizează că modalitatea de cumpărare a vaccinurilor a fost elaborată de Comisia Europeană.

Procurorii vor să vadă dacă au fost cheltuiți justificat banii publici pe vaccinurile folosite în pandemie, au explicat sursele judiciare pentru G4Media.ro.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, într-o conferință de presă, că din cele 18,5 milioane de doze recepționate, România are în prezent în stoc 3,7 milioane de doze. 9,95 milioane de doze au fost utilizate pentru vaccinare, iar diferența până la 14,7 milioane au fost vândute sau donate.