Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Achiziția de vaccinuri anti-COVID 19 intră în vizorul DNA

dna_21.jpg

Achiziția de vaccinuri anti-COVID 19 intră în vizorul DNA

DNA anunță că a deschis un dosar penal privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei și până în prezent.

Cercetările se fac in rem, adică sunt verificate faptele, procurorii suspectând că în timpul procesului s-a făcut abuz în serviciu. 
Direcția Națională Anticorupție a solicitat Ministerului Sănătății documente și înscrisuri care stau la baza derulării contractelor de vaccin anti COVID-19, precum și informații privind modalitatea de utilizare a dozelor, în data de 15 septembrie, au precizat ieri reprezentanții Ministerului Sănătății, citați de HotNews.ro. 

DNA nu precizează însă dacă s-a sesizat din oficiu sau dacă a fost depusă o sesizare pe subiect.

„Urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă ('in rem'), respectiv abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat", informează procurorii anticorupţie.
Ministrul de finanțe consideră  că nu este nimic suspect în achiziția de doze de vaccin. Iată explicațiile sale oferite ieri seară la Digi 24.

”Au fost alocate 1,4 miliarde de lei. Noi am primit aceste vaccinuri în baza alocărilor făcute de Comisia Europeană pentru vaccinuri, deci nu le-am luat aşa, că aşa am avut noi un gând într-o zi, ci pur şi simplu, vă aduceţi aminte că la începutul anului, atunci când se discuta despre vaccin, Comisia Europeană a alocat un număr de vaccinuri fiecărei ţări din Uniunea Europeană şi noi am avut acces la aceste doze de vaccin”, a declarat ministrul Finanţelor Publice. 

”Sunt preţuri negociate de Comisia Europeană, alocarea prin mecanismul Comisiei Europene şi România a achiziţionat, practic, toate dozele de vaccin la care avea dreptul. (...) Din punctul meu de vedere, faptul că am achiziţionat aceste vaccinuri pe mecanismul Comisiei Europene, mi-e greu să cred că ai putea să găseşti ceva sau s-ar fi întâmplat ceva”, a adăugat ministrul.   

Și coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că modalitatea de cumpărare a vaccinurilor a fost elaborată de Comisia Europeană.„Noi am recepționat până în acest moment aproximativ 18,5 milioane de doze din cele patru tipuri de vaccin și mai avem în stoc aproximativ 3,7 milioane de doze. Au fost administrate peste 9,95 milioane de doze, restul până la 14,7 milioane au fost fie donate, fie revândute”, spune Valeriu Gheorghiță.

Voiculescu îl acuză pe Cîțu: "A comandat vaccinuri irațional"

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, susține însă că decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de premier, fără a consulta Ministerul Sănătății.

El amintește că, pe la mijlocul lunii martie , premierul Florin Cîțu l-ar fi acuzat că s-ar fi opus unei achiziții suplimentare de vaccinuri.
„Nu direct, ci <pe surse> - așa cum viitorul fost premier Cîțu, ajutat de consilieri angajați pe bani publici pentru nevoile de comunicare personale - a ales să comunice de altfel de fiecare dată când a vrut să își murdărească colegii din coaliția de guvernare”, acuză Voiculesc într-o postare pe Facebook.

Acesta spune că a adus atunci la cunoștința întregului Guvern că „decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de Florin Cîțu și comunicată Comisiei Europene (pentru că a fost vorba de o achiziție la nivel european) fără a se ține cont de opinia ordonatorul de credite (adică cel care plătea) iar acesta era Ministerul Sănătății. Am cerut ca această practică de a decide pe bugetul aflat în răspunderea mea, fără a fi consultat, să înceteze”, mai precizează Voiculescu.

Potrivit acestuia, România avea deja un număr prea mare de vaccinuri comandate, în raport cu toate scenariile vis-a-vis de campania de vaccinare.

El mai spune că „în urma deciziilor precipitate, tot prin decizia lui Florin Cîțu, România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat”.

Vlad Voiculescu mai spune că speră să afle din ancheta DNA și despre modul în care au fost distribuite aceste doze, felul în care au fost făcute donațiile, dar și cum au fost alese țările în care s-au făcut aceste donații.
„Românii chiar trebuie să știe. Pentru că, dacă nu ar mai simți că sunt prostiți și mințiți constant, poate-ar avea ceva mai multă încredere în cei care le cer imperativ și tot mai răstit să se vaccineze”, a adăugat fostul ministru pe rețeaua de socializare.