Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procurorul general al R.Moldova și adjuncții săi, suspendați din funcții. Dosar penal, intentat. Percheziții la PG

21006046_big1629367471.jpg

Sursa imaginii: 
Moldpres

Procurorul general al R.Moldova, Alexandr Stoianoglo, dar și adjuncții săi au fost suspendați marți din funcții. Asta după ce un procuror desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor a decis declanșarea unei urmăriri penale împotriva lui Stoianoglo. În seara zilei de marți, procurorul a anunțat un briefing de presă. Doar că înainte ca evenimentul să înceapă, mascații de la Serviciul de Informații și Securitate au ajuns la PG unde desfășoară percheziții.

Briefingul anunţat de către Stoianoglo a fost amânat.

Surse din cadrul Procuraturii Generale, citate de portalul Anticoruptie de la Chisinau, susțin că Alexandr Stoianoglo este reţinut în biroul său şi toţi sunt în aşteptarea unui avocat pentru a fi respectate normele procedurale. Interesele lui Stoianoglo vor fi apărate se pare de avocatul Mihail Gafton.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că a fost informat, în dupa amiaza zilei de marți că ”procurorul desemnat astăzi de CSP pentru analizarea sesizării lui Lilian Carp a decis pornirea urmăririi penale împotriva procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Conform art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, ”mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale”.

”De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură) sunt suspendați de drept și adjuncții Procurorului General”.

În acest moment nu avem o conducere a procuraturii.

”Deși legea prevede că CSP se convoacă în ședință în 5 zile de la intervenirea unei astfel de situații, consider că este nevoie de convocarea unei ședințe extraordinare chiar astăzi, pentru a selecta și a propune președintelui țării un Procuror General interimar”, afirmă Sergiu Litvinenco.

Șeful statului, Maia Sandu a criticat recent dur activitatea procurorilor moldoveni, menționând că nu au fost înregistrate progrese în dosare de rezonanță cum ar fi cel al fugarului Ilan Șor sau Vlad Plahotniuc.”Am văzut ineficiență din partea organelor Procuraturii. Am exprimat îngrijorarea pe faptul că nu se avansează pe dosarele de corupție mare. Suntem gata să creăm condiții prin îmbunătățirea cadrului legal”.

”Procuratura este în concediu și la propriu, și la figurat. Activitatea Procuraturii este anemică și există suspiciuni că unii procurori ar fi implicați în protejarea unor criminali”, a mai declarat Maia Sandu.