Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Maia Sandu, după reținerea procurorului general:”Oricine a comis ilegalități să plătească”

”Ca președinte al țării îmi doresc ceea ce își doresc cetățenii: să fie respectată cu strictețe legea, să nu fie comise abuzuri, iar oricine a comis ilegalități să plătească, conform legilor în vigoare”, declară Maia Sandu, președintele R.Moldova, în contextul reținerii procurorului general al R.Moldova, Alexandr Stoianoglo, pentru 72 de ore.

”Așteptările cetățenilor Republicii Moldova sunt legitime: un trai mai bun într-o țară eliberată din strânsoarea clanurilor corupte. Oamenii cer dreptate. Instituțiile statului responsabile de lupta anticorupție trebuie să țină cont de aceste așteptări și să acționeze mereu în conformitate cu legea”, a menționat Maia Sandu.

Decizia de ieri de analiză a sesizării care-l vizează pe Procurorul General aparține Consiliului Superior al Procurorilor, iar decizia de reținere a acestuia aparține procurorului desemnat de CSP, a mai punctat șefa statului.

Maia Sandu a criticat dur recent activitatea procurorilor moldoveni, menționând că nu au fost înregistrate progrese în dosare de rezonanță cum ar fi cel al fugarului Ilan Șor sau Vlad Plahotniuc.”Am văzut ineficiență din partea organelor Procuraturii. Am exprimat îngrijorarea pe faptul că nu se avansează pe dosarele de corupție mare. Procuratura este în concediu și la propriu, și la figurat. Activitatea Procuraturii este anemică și există suspiciuni că unii procurori ar fi implicați în protejarea unor criminali”, a mai declarat Maia Sandu

Câteva zeci de persoane au participat, miercuri, la o acțiune de protest, la Comrat, în susținerea procurorului Stoianoglo, scrie IPN. Protestatarii, care s-au adunat în fața sediului Comitetului Executiv al Găgăuziei, consideră că reținerea este ilegală și au cerut eliberarea imediată a procurorului general, precizând că ”poporul găgăuz îl va apăra”.

Aflat la Moscova, pentru a participa la o lansare de carte, Igor Dodon, a venit cu noi critici la adresa autorităților moldovene.”În timp ce la Chișinău guvernarea merge pe calea lui Plahotniuc, captureaza institutiile statului și organizează maski show, Moldova platește deja 800 de dolari pentru gaz, când alte țări cu guvernări mai responsabile plătesc 250-300 de dolari. Toata justiția televizată nu va ajuta la nimic actualul regim când oamenii vor îngheța în fața televizoarelor”.

Totodată, Dodon a precizat în postarea sa pe Facebook că în două zile revine în Moldova, iar duminică, pe 10 octombrie, va merge la protestul, anunțat de socialiști pentru a cere guvernării PAS ”să oprească dictatura și abuzurile”.

Procurorul general al R.Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut marți seara, după mai bine de cinci ore de percheziții la Procuratura Generală, dar și în apartamentul său. Seara târziu, Stoianoglo a fost dus în izolatorul de detenție preventivă din Capitală. Înainte de a fi reținut, procurorul general și adjuncții săi au fost suspendați din funcție și a fost pornit un dosar penal. ”Este o răzbunare a președintelui țării. Revenim la statul capturat”, a declarat, marți, Alexandr Stoianoglo în timp ce era escortat de mascații Serviciului de Informații și Securitate. 

Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea pasivă și declarații mincinoase.

Ministrul Justiției a anunțat că, miercuri, va fi propus un procuror general interimar întrucât PG a rămas fără conducere.