Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Curtea de Apel Chișinău: Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, rămâne în arest la domiciliu

În R.Moldova, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, rămâne în arest la domiciliu pentru următoarele 30 de zile. Magistrații Curții de Apel Chișinău au decis, în seară zilei de vineri, să mențină în vigoare decizia Judecătoriei Chișinău prin care a fost schimbată măsura preventivă, din arest în penitenciar, în arest la domiciliu. Ședința de judecată, la care a fost prezent și Alexandr Stoianoglo, a durat mai bine de cinci ore. 

Astfel, a fost respins recursul avocaților privind cercetarea în stare de libertate, dar și demersul procurorului anticorupție, care a solicitat modificarea măsurii preventive și revenirea lui Stoianoglo în penitenciar.

”În spatele reținerii mele sunt persoane interesate, beneficiari ai furtului miliardului interesele cărora coincid cu cele ale actualei clase politice. S-a făcut o crimă directă în privința mea”, a declarat jurnaliștilor Alexandr Stoianoglo.

Câteva zeci de persoane, vorbitori de limbă rusă, au venit vineri în fața Curții de Apel pentru a cere eliberarea din arest a lui Stoianoglo.

Precizăm că, pe 5 octombrie, Alexandr Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, iar la expirarea mandatului, a fost plasat in arest la domiciliu. Procurorul general suspendat este cercetat pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, depășirea atribuțiilor de serviciu. 

”Ca președinte al țării îmi doresc ceea ce își doresc cetățenii: să fie respectată cu strictețe legea, să nu fie comise abuzuri, iar oricine a comis ilegalități să plătească, conform legilor în vigoare”, a declarat Maia Sandu, președintele R.Moldova, în contextul reținerii procurorului general al R.Moldova, Alexandr Stoianoglo.

Iar socialiștii au venit în apărarea lui Stoianoglo. Fostul președinte moldovean, Igor Dodon a declarat că prin reținerea procurorului general ”a fost comisă o greșeală politică fatală”.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre decizia Curții de Apel Chișinău în cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo