Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Judecătorul Cristi Danileț salută „momentul istoric de la care copiii vor putea deveni adulți mai responsabili”

danilettt.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Educaţia financiară, antreprenorială și cea juridică vor deveni materii obligatorii în învăţământul preuniversitar, începând cu următorul an școlar. Propunerea legislativă a fost aprobată de Senat, care a fost cameră decizională în acest caz, următorul pas procedural fiind promulgarea legii de către președintele Klaus Iohannis. La RFI, judecătorul Cristi Danileț explică de ce ne aflăm în fața unui fapt istoric, care marchează debutul momentului în care copiii din România vor învăța aspecte esențiale despre Justiție și educația juridică.

Cristi Danileț: Este un efort care durează din 2013. Atunci s-a încheiat un protocol între Ministerul justiției și Ministerul educației prin care s-a permis oamenilor legii să meargă în școli, în licee și să discute cu tinerii, nu atât despre drepturi, cât mai ales despre responsabilități, îndatoriri, sancțiuni, efecte. De asemenea, s-a permis elevilor să vină în vizite în tribunale. S-a apropiat lumea juridicului de lumea copiilor. Acum s-a mers un pas mai departe. S-a acceptat ca opționalul de educație juridică, care se desfășoară de vreo 3 – 4 ani în România, să fie extins la nivelul întregii țări, să fie o materie în trunchiul comun. Aceasta înseamnă că copiii vor învăța încă de mici principalele reguli care li se aplică la școală, acasă, în online, la cumpărături, când merg în călătorii în alte țări, când vor să se încadreze în muncă sau când sunt invitați la organele legii. Nu vorbim doar de reguli. Vorbim și de sancțiunile aplicate, organele implicate, efectele asupra vieții copiilor. În felul acesta dorim să le protejăm mai bine drepturile și ei să știe exact care sunt procedurile și organismele la care să apeleze pentru apărarea lor.

Reporter: Putem spune că cei mici vor avea o viață mai ușoară, că vor ști să înțeleagă lucrurile mai bine? Se vor putea feri de anumite lucruri? Vor putea opta pentru anumite chestiuni atunci când devin adulți pentru că vor cunoaște și aceste chestiuni care țin de educația juridică, care poate par dificil de înțeles, cel puțin la o primă vedere?

CD: Sunt peste 11.000 de acte normative în România. Sunt foarte multe reguli. Nimeni nu poate invoca drept scuză necunoașterea legii. Sunt multe instituții implicate în protejarea drepturilor Și sunt foarte multe necunoscute. Limbajul este unul tehnic, juridic, iar oamenilor a ajuns să le fie teamă, să aibă rețineri față de lege. Ori, legea este făcută pentru toată lumea. Legea este făcută ca să fie respectată. Toate drepturile pot fi apărate în condițiile în care organele legii sunt anunțate. De aceea cred că învățând de mici cât de importantă este legea, copiii vor fi mai în siguranță, vor crește mai încrezători, mai curajoși și vor fi adulți mai responsabili. Respectul pentru drepturile celorlalți și respectul pentru lege și autorități trebuie sădit încă de mici. Astfel de programe există în străinătate de foarte multă vreme. La noi, însă, s-a ajuns mai târziu cu acest program.

Rep: Domnule judecător, dumneavoastră ați fost extrem de activ în ultima perioadă. Ați pledat pentru această predare a educației juridice în școli. Aveți și un proiect la care participați. Despre ce este vorba și cum ați observat dumneavoastra reacția celor mici al un prim contact cu tot ceea ce înseamnă justiție și educația juridică?

CD: În urmă cu cinci ani am înființat o organizație în care am reunit juriști, profesori și elevi. Astfel am gândit împreună un program de educare sistematică a tinerei generații prin intermediul unui proiect ce cuprinde manual de educație juridică, aplicație gratuită pentru telefoanele mobile și instruirea profesorilor de educație juridică. Am ajuns cu această organizație în 31 de județe, în 122 de școli, la aproape 7.000 de elevi doar în acest an care tocmai se încheie.

Rep: Cum se numește acest proiect?

CD: Proiectul se numește Educație juridică pentru învățământul preuniversitarE dezvoltat de organizația Vedem just. Copiii au o foame teribilă de informație juridică. De exemplu, trec prin divorțul părinților și nimeni nu le explică ce efecte are acest divorț asupra lor, ce îi va întreba judecătorul atunci când vor fi chemați la tribunal să fie chestionați în legătură cu părintele la care se vor duce. Sunt copii agresați fie în propriile familii, fie chiar în școli și nu știu, nu au încredere în autoritățile statului cărora să le raporteze acest lucru. Sunt copii  cărora le-am pus în mână obiecte digitale, însă nu știu exact care sunt limitele libertății de exprimare pe internet, în ce măsură descărcarea sau folosirea unor poze pornografice cu minori le poate afecta la un moment dat chiar libertatea. De aceea cred că este important ca aceste reguli să fie dobândite cât mai devreme. Iar organizația Vedem just a fost o organizație din România care a pus bazele acestei noi maretii, Educație juridică, care va fi studiată de la anul, fie ca materie distinctă, fie acolo unde programa este deja prea încărcată, în cadrul unor materii deja existente, cum ar fi educația civică. O materie mixtă educație civică și juridică ar fi esențială pentru responsabilizarea viitorilor adulți.

Ascultă:

 
Cristi Danileț, despre educația juridică