Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cazul jurnaliștilor atacați la Suceava: ”Am mers la București pentru că autoritățile locale sunt implicate”

bosutar.png

Sursa imaginii: 
Facebook / Tiberiu Bosutar

La o lună de la atacul asupra unor jurnaliști și a unui activist de mediu, într-o pădure din comuna Coșna, județul Suceava dosarul a ajuns de la București la Vatra Dornei. Activistul de mediu Tiberiu contestă încadrarea juridică și susține că nu are încredere în modul în care se face dreptate la Vatra Dornei.

Vă reamintim că pe 16 septembrie regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România, realizatorul Radu Moraru și activistul de mediu Tiberiu Boșutar au fost bătuți crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coșna (jud. Suceava). Echipamentul și toate înregistrările au fost distruse.

L-am întrebat pe Tiberiu Boșutar în ce stadiu se află acum cercetările:

Tiberiu Boșutar: Am mers direct la București, la sediul central al IGPR, în speranța că o să fim tratați diferit față de autoritățile locale, în care nu avem încedere. Și nu că nu avem încredere din orice, ci am suficiente dovezi să fiu convins că autoritățile locale sunt implicate direct și indirect în tăierile ilegale de arbori, drept pentru care am mers la București.

De la București, reclamația noastră a ajuns pe fax direct la Vatra Dornei, ceea ce ne temeam noi. Procurorul a stabilit o încadrare sumară, un fel de joacă. A trecut totul la loviri și alte violențe, asta în timp ce noi am fost atacați, torturați și jefuiți, umiliți în ultimul hal și toate astea de un grup foarte bine organizat. Omul care conducea acel grup l-am mai întâlnit și în alte situații, tot soldate cu acte de violență și agresiuni.

Din punctul dumneavoastră de vedere, v-ați consultat avocații, care era încadrarea corectă?

Tiberiu Boșutar: Erau multe alte încadrări, așa cum v-am enumerat eu. Jefuirea nu a fost luată în calcul. Au dispărut aparatele folosite de jurnaliști. Au dispărut, deci pe alea le-au furat, în afara faptului că le-au distrus. Noi am fost tortutați, umiliți, dezbrăcați în pielea goală, filmați în timp ce ei se distrau pe seama noastră.

O bucată mare de timp, eu am fost convins că ceilalți colegi erau deja uciși. Au intrat pe echipamentele și telefoanele noastre și nu îi interesau așa mult ce aveam eu pe telefon, au intrat forțat, fără voia noastră, că ne-au lipit telefonul de față și au intrat pe telefon să vadă mesajele, să își dea seama cine ne cheamă pe noi în zona respectivă pentru că, repet, nu am fost atacați nici de proprietarul de pădure, nici de agenți economici sau localnici.

Cei care coordonau acțiunea nu erau nimeni alții decât agajați de la Ocolul Silvic, acolo, pe teren, erau însoțiți de localnici. Proprietarul a ajuns la final cu poliția... Cei care reclamă furtul de păduri, de cele mai multe ori mă imploră să-i ajut să scape de complicitatea celor care administrează fondurile forestiere. Trebuie să înțeleagă toată țara că pentru fiecare metru cub de lemn tăiat legal, administratorul face posibil să mai intre pe piață și un metru cub de lemn tăiat ilegal.

Nu sunt toți hoți, dar cei care sunt au capacitate și pârghii suficiente ca să facă posibil ca aceste milioane de metri cubi de lemne tăiate ilegal să ajungă în piață și să se amestece. În România, categoric nu putem discuta despre certitudinea unui lemn tăiat legal sau ilegal. Putem ști doar dacă lemnul are acte sau nu are. Așadar, acel lemn cu acte provine dintr-o tăiere legală, lemnul fără acte a fost și furat, asta nu mai știe nimeni...

Așadar, nu aveți încredere în modul în care se va face justiție la Vatra Dornei. Ce aveți de gând să faceți în continuare?

Tiberiu Boșutar: În cei din Vatra Dornei, categoric nu am încredere pentru că am reclamat și alte situații, iar ei râdeau. Se uitau, râdeau și au închis cazul tot așa, râzând, în favoarea hoților din zonă.

Avocații încearcă să transmită dosarul acolo unde ar trebui să îi fie locul, respectiv la DIICOT. Discuția despre un grup organizat care a recidivat... Parte din acei oameni, nucleul, cei care au fost mai violenți, m-au mai blocat de câteva ori, m-au atacat și amenințat și în alte situații.

Aveți încredere în modul în care se face justiție în România? Practic, ce vi s-a întâmplat a fost pe prima pagină a presei locale și centrale, dar iată, timp de o lună.

Tiberiu Boșutar: Ca român și ca om, vă spun din toată inima... Dacă n-aș avea încredere, când în toate sursele din țara asta sunt și oameni corecți..., cu siguranță sunt convins că toate acțiunile mele nu sunt în van. 

 
Tiberiu Boșutar intervievat de Violeta Cincu