Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parchetul European, primele arestări într-un mare dosar

kovesi.jpg

Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi
Sursa imaginii: 
Facebook

Parchetul European a anunțat prima operațiune majoră din scurta sa existență. Cazul ne arată de ce era important constituirea unei structuri care să poată acționa rapid, fără formalități judiciare transfrontaliere. Și este interesant și din perspectivă românească. 

Parchetul European (EPPO) a anunțat marți că a coordonat o operațiune în care autoritățile de aplicare a legii din state membre au efectuat percheziții, arestări și sechestre în valoare de peste 13 milioane de euro.

Au fost arestate 10 persoane. Acestea sunt suspectate de  formarea unei organizații criminale și de sustragerea de la plata impozitelor.

 

”Caruselul TVA”

 Principalii suspecți au folosit o așa-numită fraudă de tip carusel TVA pentru a revinde mașini de mai multe ori în diferite țări ale UE. 

Se presupune că aceștia pretindeau în mod fals că ar fi plătit impozite pe vânzări care au fost rambursate de stat și, astfel, au cauzat pierderi fiscale de cel puțin 13 milioane EUR. 

Nucleul activității infracționale a fost localizat în orașul  Eichstätt (Germania) și la Milano . Dealerul auto din Italia  cumpăra mașini de lux de la reprezentanțele auto germane în cadrul regimului TVA intracomunitar al UE.

Se înțelege, desigur, că în acest caz, mașina a rămas tot timpul în garajul dealerului italian, în timp ce actele s-au plimbat via Germania.

 

O acțiune rapidă și decisivă

Această schemă frauduloasă a permis făptașilor să obțină profituri mai mari, modificând prețul de piață al mașinilor și permițându-le să transfere sume mari de numerar în străinătate cu transferuri individuale de peste 70 000 EUR fiecare. 

În timpul operațiunii, în Germania au fost confiscate 13 mașini de lux. Trei din cei zece suspecți au legături cu organizația mafiotă italiană ‘Ndrangheta.

Procurorul șef european Laura Kövesi a spus că „acesta a fost primul caz înregistrat de EPPO la 1 iunie 2021, data oficială de începere a activității  și demonstrează schimbarea de paradigmă pe care a adus-o crearea EPPO: nu mai există formalități greoaie de asistență juridică reciprocă; acțiunea se dovedește rapidă și decisivă. ” 

Încă un lucru interesant: colateral acestei anchete, a fost depistat și un caz complex de trafic de droguri în Italia. Poliția a arestat încă patru suspecți și a confiscat 7 kg de marijuana și hașiș.

Aceasta ar trebui să ne amintească de unul dintre amendamentele propuse la noi în era Liviu Dragnea la legile justiției: datele obținute de procurori în percheziții informatice să fie folosite numai în dosarul pentru care a fost obținut mandatul, nu și în altele.

Cu o asemenea prevedere la nivel european, cazul de trafic de droguri probabil nu putea fi instrumentat – de unde se vede că legislația europeană, peste cea națională, este totuși bună.

 Apropos, Ungaria, al cărei guvern este acuzat de gestionare frauduloasă a fondurilor europene, nu face parte din sistemul Parchetului European. Nici Polonia, aflată în conflict cu instituțiile europene privind statul de drept.

Lor li se adaugă Danemarca , Irlanda și Suedia, dar în cazul acestora este de neimaginat că nu ar coopera imediat cu instituțiile europene, dacă va fi nevoie.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 20 octombrie 2021