Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zeci de site-uri, blocate în Italia pentru trafic ilegal de medicamente, inclusiv antiCOVID

gloves-g780acadaa_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

42 de site-uri au fost blocate în Italia, după ce au făcut publicitate sau au vândut ilegal diferite tipuri de medicamente, inclusiv împotriva COVID-19.

Carabinierii au identificat, pe lângă o serie de medicamente care pot fi vândute pe bază de reţetă doar în farmacii, şi oferta spre vânzare de medicamente care conţin ingrediente active supuse unor restricţii speciale de utilizare. Mai exact, conţin indicaţii specifice de utilizare clinică sau experimentală pentru tratarea COVID-19.

Pe 35 din cele 42 de site-uri s-a vândut ivermectina, un pesticid folosit în domeniul veterinar şi pentru care EMA, în martie 2021, a recomandat să nu se folosească pentru prevenirea sau tratarea COVID-19 în afara studiilor clinice.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru antibioticul azitromicina şi colchicina antiinflamatoare, utilizate pentru ameliorarea durerii din crizele acute de gută, pentru care Aifa, în aprilie 2020, a autorizat un studiu pentru unicul studiu clinic în tratamentul COVID-19.

Printre produsele prezentate pe site-urile ascunse, pe lângă medicamentele care conţin substanţe dopante precum clenbuterolul, furosemidul, testosteronul şi somatropina, se numără şi produsele pe bază de indometacin, un antiinflamator utilizat în tratamentul bolilor degenerative ale articulaţiilor.