Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța acuză familia lui Lukașenko de implicare într-o rețea de trafic de persoane

lukasenko.jpg

Aleksandr Lukașenko
Aleksandr Lukașenko
Sursa imaginii: 
Reuters

Franța sprijină Polonia și Lituania în criza migranților. Parisul acuză direct familia președintelui belarus Alexander Lukașenko de implicarea într-o acțiune de trafic de persoane. Și propune o acțiune europeană extinsă împotriva aeroporturilor, statelor și companiilor aeriene implicate.

De mai multe luni, Polonia și Lituania sunt supuse unei presiuni constante a migranților dinspre Belarus. Nu trebuie să facem cine știe ce eforturi ca să înțelegem contextul. Dictatorul Lukașenko se răzbună pe vecinii săi membri ai Uniunii Europene, după sancțiunile la care a fost supus ca urmare a deturnării cursei Ryanair, în luna mai – avion în care se afla unul dintre opozanții regimului.

Polonia și Lituania sunt, de altfel, țările predilecte de refugiu pentru liderii opoziției belaruse, în frunte cu Svetlana Tihanovskaya, care revendică victoria în alegerile prezidențiale din vara anului 2020. În acest context, de la începutul verii, un număr tot mai mare de migranți proveniți din Orientul Mijlociu au început să se aglomereze, la frontiera Poloniei și apoi a Lituaniei, până acolo încât situația a devenit greu de controlat de către cele două țări, care au acuzat o operațiune de război hibrid.

Urmare a sancțiunilor, niciun avion european nu mai zboară în spațiul aerian belarus. Singurele legături ale țării rămân cu Rusia și Orientul.

 

”O operațiune abil organizată”

Așa cum transmite o știre a agenției France Presse, preluată de Agerpres și G4Media, Parisul a acuzat miercuri direct familia preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko că se află în spatele unui „trafic” cu fiinţe umane „abil organizat” spre Uniunea Europeană, prin Turcia şi Dubai.

După cum a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene Clement Beaune, în fața Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului de la Paris, operațiunea este pusă la cale în mod direct, cu ţări terţe, bazându-se pe zboruri comerciale şi tururi organizate.

Regimul se organizează abil prin Turcia şi prin Dubai, dar migranţi au fost de asemenea transportaţi din Irak, a mai spus secretarul de stat francez în fața senatorilor.

El a numit acest trafic drept un act ”intolerabil” care vizează slăbirea şi divizarea Uniunii Europene

De fapt – spune Clement Beaune - Lukaşenko ar vrea ca noi să cădem într-o capcană, ceea ce ni s-a întâmplat cu Turcia.

Dictatorul de la Minsk vrea să arate lumii că europenii sunt cei care nu vor migranţi, că ei sunt cei care îi tratează rău. Și că, iată, tocmai europenii sunt cei care-și încalcă principiile de bază pe care le susțin.

 

Dar cum să răspundem acestei provocări?

Trebuie să fim impecabili, fermi şi umani în răspunsul nostru”, a pledat secretarul de stat francez într-o afirmaţie care a atins în special Polonia.

Aceasta, în contextul în care Varşovia intenţionează să construiască un zid la frontieră şi a instituit starea de urgenţă în zonă, unde forţele de ordine îi resping migranţi înapoi în Belarus.

Lituania a lansat la rândul său construcţia unui gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei sale cu Belarus.

În timp ce douăsprezece ţări membre, din centrul, sudul și estul Uniunii au scris la 7 octombrie Comisiei Europene pentru a-i cere să finanţeze aceste proiecte. România nu face parte din acest grup.

Cât despre modalitățile de rezolvare a problemei, secretarul de stat francez crede că soluția nu o reprezintă nici sârma ghimpat, nici respingerea și nicio lege de urgenţă care, printre altele interzice accesul presei în zonă, pentru a nu vedea ce se întâmplă acolo.

.

Responsabilul francez a pledat pentru o „acţiune europeană faţă de legăturile aeriene, aeroporturile, ţările şi companiile care permit sosirea migranţilor în Belarus şi apoi transportarea lor spre frontierele europene”.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 28 octombrie 2021