Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parchetul European: Arestări în România, Cehia și Slovacia şi confiscări în valoare de 23 de milioane de euro

kovesi.jpg

Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi
Sursa imaginii: 
Facebook

Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kovesi, a efectuat percheziţii în Cehia, Slovacia şi România, într-un dosar de crimă organizată.

Patru arestări şi confiscări în valoare de 23 de milioane de euro a realizat Parchetul European (EPPO), zilele acestea, în cele trei state europene, informează Adevărul.

Patru persoane au fost arestate, sub suspiciunea de constituire de constituire de grup infracţional organizat şi sustragerea de la plata impozitelor. Conform EPPO, principalii suspecţi au organizat un aşa-numit carusel în materie de TVA, care a implicat circulaţia repetată a monedelor de platină prin intermediul aceloraşi societăţi. Unele dintre aceste societăţi – aşa-numiţii comercianţi dispăruţi – nu şi-au îndeplinit obligaţiile fiscale şi, prin urmare, au permis unei alte societăţi, cu sediul în Germania – aşa-numitul broker – să solicite restituirea TVA-ului în mod nejustificat.

Prejudiciul realizat în Germania, ca urma acestor activităţi infracţionale, este de cel puţin 23 de milioane de euro. Nucleul activităţii infracţionale a fost localizat în Hamburg.

În România au fost implicate Inspectoratele de Poliţie ale judeţelor Bihor şi Sălaj.