Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Directorul general Orange destituit după o condamnare pentru corupție

orange.png

Stéphane Richard
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Condamnat miercuri de Curtea de Apel pentru deturnare de fonduri, directorul general al companiei Orange, Stéphane Richard, își va părăsi postul până la sfârșitul lunii ianuarie.

Grupul a anunțat într-un comunicat de presă, după o ședință a Consiliului de Administrație, că Stéphane Richard, care deținea de 10 ani funcția de director general, va părăsi compania cel târziu la sfârșitul lunii ianuarie anul viitor. Anunțul a fost făcut la câteva ore după condamnarea sa la un de închisoare și amendă în valoare de 50 000 de euro.

Mandatul său în funcție ar fi durat, în mod normal, până la jumătatea anului 2022. Plecarea sa “va fi oficială de la instalarea unei noi conduceri cel târziu la data de 31 ianuarie 2022”, au menționat reprezentanții firmei, precizând că Stéphane Richard va continua să își îndeplineacă până atunci îndatoririle de director general.

În 2018, ministrul Economiei și Finanțelor, Bruno le Maire, avertizase că, în caz de condamnare, Stéphane Richard ar trebui să-și predea mandatul, timp în care marea companie Orange are Statul ca principal acționar, cu peste 20% din capital.

"Pentru toate companiile publice care se află sub responsabilitatea mea în calitate de ministru al Economiei, regulile jocului trebuie să fie clare: Dacă liderul este condamnat, acesta pleacă numaidecât", a declarat Bruno le Maire.

Curtea de Apel a decis, miercuri, că Bernard Tapie, fost patron al clubului de fotbal  Olympique de Marseille , decedat la 3 octombrie a.c., a primit în mod fraudulos 403 milioane de euro prin intermediul unei filiale a Crédit Lyonnais, în 2008.

Stéphane Richard, în vârstă de 60 de ani, care la vremea aceea era director de cabinet al Ministrului Economiei Christine Lagarde, a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri publice.

"Acuzațiile de complicitate în deturnarea fondurilor publice sunt nefondate și nu se bazează pe dovezi. Le resping complet și voi apela la Curtea de Casație”, a anunțat Richard.

Stéphane Richard, absolvent al HEC și ENA, s-a alăturat grupului Orange în septembrie 2009. A devenit director în iunie 2010 și în final director general în februarie 2011.

Prezent în 26 de țări din întreaga lume, Grupul Orange, care are peste 140 000 de angajați, dintre care peste 80 000 doar în Franța, a realizat vânzări de 42.27 miliarde de euro în 2020.

 

Traducere de Elena Neguș, după articolul publicat de France 24