
Justiţie
Instanța Supremă: Decizii favorabile pentru Năstase și Tăriceanu
justitie.jpg

“Admite cererea de reabilitarea judecătorească formulată de petentul Năstase Adrian.
Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare (…) şi pedeapsa de 4 ani închisoare (…), pedepse ce au fost contopite prin sentinţa penală nr. 1385/08.05.2014 pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală, în dosarul nr. 1745/3/2014* (…) stabilindu-se o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare (...)
După rămânerea definitivă a hotărârii de reabilitare se fac mențiuni despre aceasta pe hotărârile prin care s-a pronunțat condamnarea. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea cererii de reabilitare rămân în sarcina statului”, se arată în minuta instanţei.
Conform articolului 169 din Codul Penal, prin reabilitare, în cazul unei persoane condamnate încetează decăderile, interdicţiile şi incapacităţile care rezultă din sentinţa prin care a fost condamnat.
Adrian Năstase are două condamnări - una în dosarul "Trofeul Calităţii" şi cealaltă în dosarul "Zambaccian".
Prima condamnare, de doi ani de închisoare cu executare, a fost dispusă de instanţa supremă în iunie 2012, în dosarul în care Năstase a fost deferit justiţiei sub acuzaţia că a folosit pentru campania electorală din anul 2004 fonduri plătite de firme are s-au înscris la concursul „Trofeul Calităţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii.
A doua condamnare, de patru ani de închisoare, a fost pronunțată în ianuarie 2014, în dosarul "Zambaccian" în care fostul premier a fost găsit vinovat de luare de mită în formă continuată şi şantaj.
Adrian Năstase a stat în închisoare din 26 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a fost eliberat condiţionat, prin decizia Tribunalului Bucureşti.
Tăriceanu, achitat în dosarul în care Parchetul îl acuza de abuz în serviciu
Fostul președinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat marți de instanța supremă în dosarul în care era trimis în judecată de Parchetul General pentru abuz în serviciu și de complicitate la infracțiunea de uzurpare de calități oficiale, fiind acuzat că nu a făcut demersurile pentru încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, care fusese declarat incompatibil şi nu avea dreptul să ocupe o funcţie publică. Decizia instanței nu este definitivă, transmite hotnews.ro.
Chiar procurorul de ședință de la Parchetul General ceruse judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la unul dintre termenele procesului, achitarea fostului preşedinte al Senatului. Avocatul lui Tăriceanu în acest proces a fost fostul ministru al Justiției Tudorel Toader.
Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat marți și pe fostul parlamentar PSD Cristian Marciu.
Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată în decembrie 2020 de către Parchetul General, fiind acuzat că, în calitatea pe care o avea de preşedinte al Senatului, nu a făcut demersurile pentru încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, care fusese declarat incompatibil şi nu avea dreptul să ocupe o funcţie publică. În acest dosar, senatorul Cristian Marciu a fost trimis în judecată pentru uzurpare de calităţi oficiale.