Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decizia CSM în cazul Danileț, luată „după o metodă ceaușistă”

danilet.jpg

Judecătorul Cristi Danileț
Sursa imaginii: 
Facebook

Consiliul Superior al Magistraturii a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați magistrați din România. Hotărârea nu este definitivă, iar judecătorul Tribunalului Cluj a anunțat că va contesta decizia CSM la Înalta Curtea de Casație și Justiție. Hotărârea Consiliului a fost aspru criticată de voci din mai multe zone ale socității.

ACTUALIZARE: Ambasada Statelor Unite la București se declară ”profund îngrijorată” de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură și încurajează guvernul Ciucă ”să continue reformele judiciare și anticorupție”, se arată într-o postare pe Facebook.

........................................................................

Decizia CSM spune următoarele: „Cu majoritate, Admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru fapta constând în manifestările pârâtului pe reţelele de socializare. Cu majoritate, În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din acelaşi act normativ”.

Potrivit articolului 99 alineatul a) din legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, „Constituie abateri disciplinare: a) manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu„.

Consiliul Superior al Magistraturii și-a justificat așadar decizia aducând în discuție manifestările lui Cristi Danileț de pe reţelele de socializare, fără a da mai multe detalii, în timp ce judecătorul a scris pe Facebook faptul că i-au fost imputate două filmulețe de pe TikTok în care Danileț își curăța piscina și tundea un gard verde.

CSM a considerat că cele două filmulețe înfățișează o „conduită prin care se aduce atingere imaginii justiției”, a explicat Cristi Danileț. „Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui”, a subliniat pe Facebook judecătorul.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că, prin decizia de a-l exclude din magistratură pe judecătorul Cristi Danileţ, Consiliul Superior al Magistraturii ''a riscat foarte mult'', iar dacă acesta este ''noul nivel de exigenţă'' pe care doreşte să-l impună, atunci trebuie făcut la modul general şi fără excepţii.

Potrivit unor surse judiciare citate de G4media, şeful CSM Bogdan Mateescu şi judecătoarele Lia Savonea, Margareta Ţînţ, Mariana Ghena şi Simona Marcu au votat pentru excluderea lui Danileţ din magistratură. Judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina au votat pentru diminuarea salariului cu 25% timp de un an, iar judecătorii Andrea Chiş şi Mihai Bălan au fost pentru respingerea acţiunii disciplinare.

Aceleași surse afirmă că judecătorul Cristi Danileţ este suspendat din funcţie până când se judecă la Înalta Curte contestaţiile lui faţă de decizia CSM de excludere din magistratură şi faţă de suspendarea automată din funcţie, a declarat purtătorul de cuvânt al CSM, judecătoarea Iulia Craiu.

Judecătoarea Andrea Chiș din CSM a declarat pentru Hotnews că va propune ca în viitor hotărârile de sancționare ale secțiilor în materie disciplinară să fie motivate odată cu pronunțarea soluției, apreciind că deciziile de sancționare disciplinară au un efect nu doar asupra judecătorilor și procurorilor vizați, ci și asupra celorlalți magistrați, mai ales pentru că la momentul pronunțării soluției motivarea nu este cunoscută.

Avram: E o metodă ceaușistă

La RFI, jurnalistul Liviu Avram, de la Adevărul, atrage atenția că lucrurile sunt mult mai complicate decât lasă să se înțeleagă CSM.

„Danileț a fost sancționat alături de alți 5 judecători, cu toții fiind magistrați care au luat poziție în 2017 față de modificările din justiție dorite atunci de PSD și ALDE”, spune Avram care lasă de înțeles că Justiția este din nou în pericol.

El mai afirmă că „mesajul CSM este de-a dreptul sfidător”. „Tehnica folosită în cazul Danileț a fost patentată în timpul erei ceaușiste” mai spune jurnalistul care amintește că, în perioada comunistă persoanele care erau incomode sistemului erau arestate pe considerente false.

Ascultă:

 
Jurnalistul Liviu Avram, de la Adevărul, critică dur decizia CSM în cazul Danileț