Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Judecătorul Cristi Danileț: Am avut trei modele în viaţă - tatăl meu, cizmar de meserie, maestrul meu de arte marţiale şi profesorul Tudorel Toader

cristi-danilet_fb.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Judecătorul Cristi Danileţ, aflat în mujlocul unei controverse generate de excluderea sa din magistratură în cpndiții încă neclare, afirmă, într-o postare pe Facebook, că a avut trei modele în viaţă. Este vorba de tatăl său, Ioan Danileţ, cizmar de meserie, maestrul său de arte marţiale şi profesorul său din facultate, Tudorel Toader.

”Am avut trei modele în viaţă: tatăl meu, Ioan Danileţ, cizmar de meserie, pe care l-am iubit enorm, pentru ordinea şi disciplina insuflată încă de mic în cadrul unei educaţii "spartane" pe care am primit-o şi pentru care îi sunt recunoscător. Nu a fost membru de partid. Era un critic public al conducerii cooperativei meşteşugăreşti. Ascultam Radio Europa Liberă la radio, împreună. Acum 8 ani am avut onoarea să facă Marea Trecere în braţele mele”, a scris Danileţ pe Facebook.

El afirmă că o altă persoană care i-a fost model este maestrul său de arte marţiale, sensei Florentin Gheorghe Loghin, acum 7 Dan în Karate, căruia îi poartă o stimă profundă, pentru că încă din perioada adolescenţei i-a îndreptat paşii către spiritualitate şi filosofie.

Cea de a treia persoană care i-a fost model este profesorul său din facultate, Tudorel Toader, fost ministru al Justiției.

”Mi-a insuflat pasiunea pentru dreptul penal: cursurile şi seminariile cu el sunt memorabile, iar cartea sa am recomandat-o tuturor studenţilor şi practicienilor din jurul meu. Drumurile noastre s-au intersectat apoi de mai multe ori (şi când a fost decan, şi când a fost judecător CCR, şi când a devenit Rector), până la un moment dat (când a devenit ministru)”, precizează Danileţ.

Consiliul Superior al Magstraturii a decis, în urmă cu o săptămână, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ pentru ”manifestări pe reţelele de socializare”. Judecătorul precizează că sancţiunea i-a fost aplicată pentru filmuleţe publicate pe TikTok. Danileț a anunţat deja că va ataca decizia.