Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dodon, citat la PG în dosarul achiziționării energiei electrice. ”Încercarea de a mă intimida, fără sorți de izbândă”

dodon.jpg

Fostul șef de stat , Igor Dodon, urmează a fi audiat și recunoscut ca bănuit în dosarul penal pentru delapidarea a 12 milioane de dolari, la importul energiei electrice
Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din R.Moldova, Igor Dodon, a fost citat la Procuratura Generală, pe 27 decembrie. Fostul șef de stat urmează a fi audiat și recunoscut ca bănuit în dosarul penal pentru delapidarea a 12 milioane de dolari, la importul energiei electrice. Urmărirea penală a fost demarată în septembrie pe faptul delapidării mijloacelor financiare ”prin intermediul unor scheme criminale la importul energiei electrice în R. Moldova, cu prejudicierea statului în proporții deosebit de mari”. Totul s-ar fi întâmplat în 2008, atunci când Igor Dodon se afla în funcția de ministru al Economiei. 

”Acest subiect cu citația la Procuratură e o fumigenă lansată în mass-media”, declară Igor Dodon. Potrivit fostului președinte, guvernarea nu știe ce să mai inventeze ”pentru a distrage atenția cetățenilor de la tarife, eșecuri, prețuri mari, alegeri antidemocratice la Bălți și căderea PAS-ului în sondaje”. ”Încercarea de a mă intimida nu va avea sorți de izbândă. Suntem și vom fi întotdeauna gata să ripostăm uzurpatorilor și incompetenților, chiar dacă și-au schimbat pielea, dar nărăvul e același”, susține Igor Dodon.

Purtătoare de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a confirmat pentru RFI că citația i-a fost transmisă lui Igor Dodon pentru a fi audiat în dosarul achiziționării energiei electrice, dar deocamdată instituția nu au primit un răspuns din partea președintelui de onoare al PSRM că a recepționat-o.

De partea sa, Igor Dodon, aflat în străinătate, a dat asigurări că se va prezenta în fața organelor de anchetă. El susține că deocamdată nu a primit oficial nicio citație.”În curând revin la Chișinău, sunt într-o deplasare de serviciu de o zi peste hotare, și voi da comentarii mai desfășurate pe situația din țară, despre cât de grav degradează lucrurile și cât de fierbinte politic va fi primăvara care vine”.

”Vă anunț că subiectul Energocom, despre care se vorbește, are deja vreo 13 ani vechime (din anii 2008-2009), a fost demult analizat din toate unghiurile și consumat, acest subiect nu conține absolut nimic dubios și incriminator în privința mea personal. S-a încercat și pe timpul statului capturat de Plahotniuc, pe timpul AIE1 și AIE2 sa fie plămădit ceva din acest caz. E un subiect la fel de steril ca acuzația că aș fi ocupat nelegal funcția de Președinte al Federației de Șah, concomitent cu cea de șef de stat. Toate însă au fost puse la locul lor, totul a fost conform legii”.”Dacă cineva crede ca prin astfel de show-uri se va distrage atenția oamenilor de la sărăcie, creșterea de prețuri și tarife, capturarea instituțiilor de stat, greșește”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Procurorii moldoveni susțin că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA ”Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi realizat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11.927.173 dolari, echivalentul a 123 957 916 lei. ”Schema realizată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirii diferenței de preț”, a anunțat Procuratura Generală.

Precizăm că, în iunie 2021, Procuratura Generală a confirmat verificarea legalității încheierii în 2008 a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina.

Amintim că, în noiembrie 2017, experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat dovezi că, în 2008, în Republica Moldova ar fi funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice prin intermediul unei companii-căpușă. La scurt timp însă procurorii au anunțat că nu vor deschide dosar penal în acest caz din lipsă de probe, disculpându-i astfel pe Igor Dodon și Zinaida Grecianâi, scrie portalul Anticorupție de la Chișinău. Potrivit estimărilor expertului în energetică Sergiu Tofilat, doar în perioada mai-decembrie 2008, consumatorii din Moldova ar fi fost prejudiciați cu peste 14,5 milioane de dolari în urma procurărilor de energie electrică din Ucraina prin intermediul companiei ungare Energo-Partner la un preț mai mare decât cel oferit de Ukrinterenergo.