
Justiţie
De ce dreptul UE are prioritate în fața celui național?
Augustin Zegrean: Nu mă miră faptul că a dat Curtea Europeană o astfel de decizie acum. Am văzut că sunt foarte supărați cei de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pe curțile constituționale ca urmare a faptului că unele curți din Europa au declarat că legislația europeană nu are prioritate față de legislația internă a statului. Este o discuție care se poartă. Au pornit-o polonezii, dar au mers și alții pe această variantă. Am văzut și declarația Președintelui Curții Europene de Justiție, care a spus că este într-un mare pericol însăși ideea de Uniune Europeană prin faptul că se propune sau se pretinde sau se provoacă prioritatea legislație interne față de prioritatea legislației europene.
Reporter: Domnule judecător, să le explicăm celor care ne ascultă. Este normal ca dreptul european să prevaleze în fața celui național?
AZ: Da, este normal pentru că așa prevăd tratatele, Tratatul Constitutiv și Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Ultima variantă adoptată la Lisabona este în vigoare acum. Acesta prevede acest lucru. Statele și-au asumat această răspundere de a accepta că legislația europeană are prioritate față de legislația internă. Noi avem chiar în Constituție României un text care spune că în situația în care textele internaționale sunt mai favorabile, în ceea ce privește dreptul comun sau român verifică 1:39, se aplică legislația internațională, tratatele.
Rep: Domnule judecător, cum se ajunge la aceste situații în care tribunalele naționale din state, care, așa cum spuneați și dumneavoastră precum Polonia, Ungaria și chiar din România, iau decizii care uneori contrastează cu dreptul european? Sunt implicații politice?
AZ: Sunt implicații politice. Probabil că sunt judecători care sunt supuși politic. Nu degeaba se spunea că în aceste state este în discuție existența sau nu a statului de drept. Am auzit și o știre care spunea că în Comisia Europeană s-a instituit o comisie care să verifice dacă Polonia și Ungaria, state care nu respectă legislația europeană, mai sunt state de drept și pot primi fonduri europene. Este o chestiune din toamna aceasta. În ceea ce privește legislația României, nu cred că soluția Curții Europene este o soluție bună. Așa cum spuneam, România are în Constituție text care spune că dă prioritate legislației unionale, a Uniunii Europene. Abia am început să ne obișnuim cu asta și acum să venim să spunem că nu e așa, ni se pare că mergem ca racul înapoi.
Rep: Cum vedeți viitorul în această în ceea ce privește confruntarea dintre dreptul european și dreptul național?
AZ: Din păcate această decizie a Uniunii Europene nu este o decizie înțeleaptă. De obicei judecătorii de acolo dau decizii înțelepte. În opinia mea, aceasta nu poate fi considerată o decizie înțeleaptă.
Rep: De ce spuneți asta?
AZ: Pentru că va bulversa sistemul judiciar din toate țările care până acum respectau fără această dispoziție.
Rep: Probabil că acest semnal se adresează statelor despre care vorbeam mai devreme, în care curțile constituționale dau decizii discutabile.
AZ: Da, dar alte state, despre care nu vorbeam mai devreme, care aplicau deciziile curții constituționale, nu le vor mai aplica. Asta este un atac evident deschis la existența curților constituționale. Mai este nevoie de ele sau nu mai este? Să vii acum să spui că nu sunt obligate instanțele judecătorești să respecte deciziile curții, nu se poate.
Rep: Atunci, domnule judecător, cum să se realizeze scenariul despre care vorbeam mai devreme, în care dreptul european prevalează în fața celui european? Cine ar trebui să dea semnalul către judecătorii curților constituționale ca aceștia să dea decizii care să respecte în primul rând dreptul european?
AZ: Dar nici nu trebuie dat semnal. Există tratatele. Judecătorii respectă tratatele.
Rep: Ce ne facem cu aceste state despre care vorbeam și care nu țin cont?
AZ: Este o problemă politică.
Rep: Credeți că se poate rezolva tot politic?
AZ: Numai politic se poate rezolva problema, nu juridic. Nu poți să spui judecătorilor să nu respecte deciziile curții constituționale dacă nu sunt în conformitate cu deciziile Curții Europene. Cine stabilește dacă sunt în conformitate sau nu? Le-am spus de nenumărate ori judecătorilor Curții Europene de justiție, chiar dacă era altă componență pentru că și acolo se mai schimbă judecătorii. De câte ori am avut ocazia am spus celor de la Curtea Europeană de Justiție că dacă nu se va adopta o Constituție a Europei vom ajunge în impas.
Ascultă: