
Justiţie
Polonia: Bruxelles deschide o acțiune împotriva Tribunalului Constituțional
p049982-516518.jpg

Intr-un final, Comisia Europeană a fost forțată să acționeze împotriva existenței Tribunalului Constituțional polonez sub forma sa actuală.
In luna iulie și apoi în octombrie, această „instanță” pe care UE nu o poate recunoaște, a pus sub semnul întrebării supremația dreptului european față de cel național. Prin urmare, de câteva luni, Polonia nu mai admite legea europeană și nu înțelege s-o mai aplice.
Comisia subliniază că cele două decizii ale Tribunalului polonez încalcă legea europeană anume „principiile generale ale autonomiei, supremației, eficienței și aplicării uniforme a legii UE și a deciziilor cu caracter obligatoriu ale Curții Europene de Justiție”.
Mai clar, prin acest fapt ce are consecințe extrem de grave pentru unitatea europeană ca atare, Polonia s-a sustras incidenței Bruxelles-ului, ieșind de facto din UE.
Considerat drept piesa centrală a derivei guvernului polonez din ultimii ani, acest Tribunal face de acum obiectul unui „infringement”. Varșovia are prin urmare două luni la dispoziție pentru a reveni asupra atitudinii sale sau pentru a indica că dorește să o facă.
In lipsa acestui răspuns, Bruxelles poate trimite cazul la Curtea Europeană de Justiție, dar nu imediat, ci după alte multe luni de zile
„Am încercat să angajăm un dialog, a explicat pe Twitter comisarul european al justiției Didier Reynders, dar situația nu se ameliorează”.
Problema centrală o reprezintă din nou legea europeană pe care Polonia nu o mai recunoaște. Prin urmare acest „infringement” – singura cale legală a UE de a pedepsi un stat membru în derivă- nu este nici el recunoscut de Polonia.
Situația poate degenera pâna la referirea țării la Curtea Europeană de Justiție – dar nici pe aceasta Varșovia nu o mai recunoaște.
Relațiile tensionate ale Poloniei cu UE pleacă de la multiplele reforme impuse de PiS, aflat de ani de zile la guvernare, pentru a reforma justiția în favoarea sa. Diferitele Curți și instanțe poloneze au fost astfel modelate în ultimii ani în contravenție și în contradicție totală cu valorile fundamentale.
Odată ce Bruxelles a sesizat aceste nereguli, Polonia a decis să înfrunte orice voce europeană, mergând până la a nega supremația legii europene pe care a interpretat-o ca fiind un abuz.
Supremația legii europene - mic îndreptar
Supremația legii europene este ceea ce definește UE ca atare: un sistem de valori și principii comune la care toate statele membre au aderat în momentul în care apartenența lor la acest club a fost pecetluită prin semnarea Tratatului de de Aderare.
S-a convenit că legea UE câștigă întotdeauna, fără a impune. Cazul Coman este un exemplu foarte bun: Curtea a obligat în 2017 România să îi acorde unui cetățean american dreptul la ședere și la lucru întrucât el era însurat cu un cetățean european. Curtea nu a obligat statul român să recunoască căsătoriile homosexuale.
Legea UE nu este absurdă și nici nu impune valori sau acte care să meargă împotriva unei conștiințe naționale. Ea este însă adesea prost înțeleasă sau este folosită în unele state membre drept armă politică.
Legea UE reprezintă o garanție a democrației în statele în care presa, justiția și opoziția sunt scoase din joc.