Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Profesorii amenință cu greva generală: „Nu se poate face educație cu dascăli cârpiți în coate”

protest.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/FSLI

„Nu se poate face educație cu dascăli cârpiți în coate”. Avertismentul vine de la federațiile sindicale ale dascălilor care amenință că, la reluarea școlii în ianuarie, vor declanșa greva generală. Profesorii susțin că mărirea salariilor din Educație propusă de Guvern este o glumă proastă. În plus, banii alocați ăentru Învățământ de la buget sunt din nou mult prea puțini în comparație cu nevoile din Educație. Cele mai importante confederații sindicale din sector, FSLI, Spiru Haret și Alma Mater, au realizat în aceste condiții un sondaj la nivel național în care au fost intervievați aproape 33.000 de angajaţi din sistemul de educaţie. Studiul arată, între altele, că două treimi (67,5%) dintre angajaţii din Învățământ vor declanşarea grevei generale pe 10 ianuarie. Simion Hancescu, presedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a vorbit la microfonul RFI.

Sondajul a fost realizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie 'SPIRU HARET' şi Federaţia Naţională Sindicală 'Alma Mater', în perioada 13-21 decembrie. Dintre cei 32.744 de angajaţi din educaţie care au răspuns la chestionar, 92,2% sunt cadre didactice, arată cele 3 federaţii sindicale.

Două treimi (67,5%) dintre angajaţii din sistemul de educaţie doresc declanşarea grevei generale din data de 10 ianuarie, relevă rezultatele unui sondaj realizat de trei federaţii sindicale ale angajaţilor din învăţământ şi publicat miercuri.
32.744 de angajaţi din educaţie au răspuns la această întrebare, iar dintre aceştia doar 32,5% s-au declarat împotriva propunerii. În textul întrebării, autorii sondajului au subliniat că în cazul grevei angajaţii din educaţie nu ar primi salariu.

Pe de altă parte, 77,8% dintre respondenţi s-au declarat de acord cu măsura de a nu închide situaţia şcolară a elevilor în semestrul I. Un număr de 29.325 de persoane au răspuns la această întrebare, 22,2% dintre aceştia poziţionându-se împotriva măsurii.

La întrebarea dacă s-au gândit să renunţe la locul de muncă din învăţământ din cauza condiţiilor financiare, un procent de 59,2% dintre cei 32.744 de respondenţi la această întrebare au răspuns pozitiv.

În plus, cele trei federaţii sindicale din educaţie au transmis, miercuri, într-un comunicat, că aşteaptă întâlnirea cu şeful Guvernului care le-a fost promisă, dar şi rezultatele referendumului intern declanşat în rândul angajaţilor din învăţământ, pentru a decide forma de protest care va fi aplicată de angajaţii din sector în luna ianuarie.

Cele trei federaţii sindicale din educaţie amintesc că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020, însă Guvernele României au decis prorogarea acordării tranşelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020.

Ascultă precizările lui Simion Hancescu, presedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI):

 
Simion Hancescu, presedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), despre salariile profesorilor