Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raluca Prună: Forța juridică a comunicatului CCR în disensiunile cu CJUE este zero

Raluca Pruna CCR zero.jpg

Raluca Prună, critică la adresa CCR (Sursa foto: Facebook/Raluca Prună)
Raluca Prună, critică la adresa CCR (Sursa foto: Facebook/Raluca Prună)

Comunicatul Curții Constituționale a României (CCR) în contextul disensiunilor cu CJUE are valoare juridică zero. Iată ce spune la RFI fostul ministru tehnocrat al Justiției, Raluca Prună, după un schimb de replici la distanță între CCR și Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

CJUE a stabilit recent că judecătorii pot să ignore deciziile Curții Constituționale, dacă ele contravin Dreptului european.

În replică, CCR a susținut într-un comunicat de presă că acest lucru nu este posibil decât printr-o modificare a Constituției.

Legea fundamentală arată însă clar că Dreptul european prevalează asupra celui intern.

 

De ce dreptul UE are prioritate în fața celui național?

 

Poziționarea forului condus de Valer Dorneanu nu are nici o valoare din punct de vedere juridic, atrage atenția Raluca Prună: ”Ce face acum CCR este cumva să pună între paranteze o decizie, cred eu, e propria mea interpretare, o decizie a statului român, care a semnat un tratat de aderare, care nu i-a fost băgat pe gât și tratatul e foarte clar, la fel cum, în opinia mea, e foarte clară și Constituția României. Forța juridică a comunicatului CCR este zero. Sigur că au dat-o la scurtă vreme după decizia CJUE și cred că este mesajul pe care CCR vrea să-l dea judecătorilor din România, în sensul că să fie prudenți, că dacă nu, este foarte justificat să aibă acțiuni disciplinare”.

 
Raluca Prună, despre schimbul de replici CCR-CJUE