Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procuroarea Alexandra Lăncrănjan: Comunicatul CCR în conflictul cu CJUE nu are efecte juridice

procuroare_alexandra_lancranjan_conflict_ccr_cjue.jpg

Disensiuni între CCR și CJUE (Sursa: MEDIAFAX FOTO/ALEXANDRU DOBRE)
Disensiuni între CCR și CJUE (Sursa: MEDIAFAX FOTO/ALEXANDRU DOBRE)

Comunicatul Curții Constituționale a României (CCR) în contextul disensiunilor cu CJUE nu are nici un fel de efect juridic. Iată ce spune la RFI procuroarea Alexandra Lăncrănjan, membră fondatoare a Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor. Această asociație este una dintre cele care au obținut decizii favorabile ale forului judiciar continental.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit recent că judecătorii pot să ignore deciziile Curții Constituționale, dacă ele contravin Dreptului european.

În replică, CCR a susținut într-un comunicat de presă că acest lucru nu este posibil, decât printr-o modificare a Constituției.

Alexandra Lăncrănjan spune ce ar trebui să urmeze după ultimele decizii ale Curții Europene: ”În primul rând, ar trebui desființată Secția Specială, asta raportat la hotărârea anterioară. De asemenea, dacă citim ultima hotărâre a Curții și observăm că există acolo în mai multe paragrafe repetat faptul că Dreptul Uniunii se opune unei sancțiuni disciplinare, în cazul în care judecătorul alege să nu aplice deciziile CCR, pentru că ele sunt contrare Dreptului Uniunii, cred că ar trebui să existe o modificare legislativă în ceea ce privește abaterile disciplinare în cazul magistraților, pentru nerespectarea deciziilor Curții Constituționale”.

 

Șefa Comisiei Juridice a Senatului, la RFI: Comunicatul CCR în disputa cu CJUE, o glumă proastă

 

Raluca Prună: Forța juridică a comunicatului CCR în disensiunile cu CJUE este zero

 

Procuroarea precizează că ”este un moment în care am văzut foarte mulți colegi care au avut curajul să aplice deciziile CJUE în mod direct și care în loc să fie încurajați să respecte regulile acestea de Drept internațional, au avut acțiuni disciplinare”.

 
Alexandra Lăncrănjan, despre conflictul CCR-CJUE