Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Igor Dodon, audiat în calitate de bănuit în dosarul Energocom. Fostul președinte nu-și recunoaște vina

246176144_413738453453351_5989110347237416588_n.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Fostul președinte moldovean, Igor Dodon, s-a prezentat, miercuri, în fața procurorilor, unde a fost audiat în calitate de bănuit în dosarul penal pentru delapidarea a 12 milioane de dolari, la importul energiei electrice. Totul s-ar fi întâmplat în 2008, atunci când Igor Dodon se afla în funcția prim-vicepremier, ministru al Economiei. În cadrul audierilor, Dodon nu și-a recunoscut vina și a solicitat mai mult timp pentru a se pregăti de audieri. Fostul președinte moldovean califică dosarul ca fiind ”unul strict politic”.

Procurorii moldoveni au pornit dosarul ”Energocom” în baza art. 328, Cod Penal (depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat). Procurorii susțin că Dodon, având o poziție importantă în Guvernul de la Chișinău, a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008 a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condițiile în care SA ”Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai mic cu 29 la sută.

În comunicatul Procuraturii Generale se mai arată că ”în cadrul audierilor de miercuri, Igor Dodon nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este bănuit. Totodată, Dodon nu a făcut declarații, solicitând acordarea unui termen pentru a discuta cu apărătorii săi și a se pregăti de audieri, ținând cont de complexitatea cazului”. ”Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de aproape 12 mln dolari mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore”.

”Acțiunile lui Dodon au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, ”afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova”, declară procurorii moldoveni.

Totodată, lui Dodon i-a fost aplicată măsura procesuală de constrângere ”sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală, în condițiile prevăzute de art.198 din Codul de procedură penală”.

Igor Dodon: ”Dosarul reprezintă o tentativă a guvernării de la Chișinău de a se răfui cu mine, ca principal reprezentant al opoziției”

”M-am prezentat azi la Procuratura Generală, așa cum am promis că voi face. Am răspuns la toate întrebările procurorilor pe acel subiect din anul 2008, unde am respectat absolut toate procedurile legale în calitatea mea de membru al Guvernului în acea perioadă”, a declarat Igor Dodon, după audieri.

Potrivit fostului șef de stat,”este foarte evident că dosarul este unul strict politic, reprezintă o tentativă a guvernării de la Chișinău de a se răfui, ca principal reprezentant al opoziției”. ”Guvernarea PAS, cu tot cu Președinție, Guvern și Parlament, e speriată de căderea rapidă din sondaje, ea se teme că socialiștii vor reveni la conducerea țării, de aceea încearcă să ne intimideze, să ne hărțuiască politic, dar îi anunț că efectul va fi invers. Noi vom demonstra că este doar un dosar politic, iar cetățenii văd foarte clar realitatea, ca să dea o apreciere corectă evenimentelor din țară, oferindu-ne susținere la următoarele alegeri, care pot fi mai devreme decât se așteaptă unii”, susține Igor Dodon.

Urmărirea penală a fost demarată, în septembrie, pe faptul delapidării mijloacelor financiare ”prin intermediul unor scheme criminale la importul energiei electrice în R. Moldova, cu prejudicierea statului în proporții deosebit de mari”.