Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tribunalul internațional de la Washington respinge definitiv pretențiile fraților Micula față de statul român

justitie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Statul român a câștigat, definitiv, la Washington, un proces de arbitraj început încă din 2014 prin care risca plata a 9 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro) către frații Ioan și Viorel Micula, transmite economedia.ro. Un comitet de pe lângă Tribunalul internațional de la Washington (ICSID) a respins definitiv pretențiile fraților Micula și a dat dreptate statului român.

Decizia o confirmă pe cea din martie 2020, când Tribunalul de arbitraj de pe lângă Banca Mondială a respins și el pretențiile formulate de Ioan și Viorel Micula și de mai multe societăți române asociate acestora, inclusiv S.C. Scandic Distilleries SA. Frații Micula atacaseră această hotărâre, cerând anularea sa, amintește sursa citată.

Însă marți, 4 ianuarie 2022, Comitetul ad-hoc de anulare constituit sub auspiciile ICSID a dat o decizie prin care a respins cererea de anulare a hotărârii arbitrale din 5 martie 2020, a anunțat casa de avocatură care a reprezentat România în acest proces.

„Decizia comitetului de anulare închide final procedurile arbitrale inițiate de Reclamanți în anul 2014 în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Regatului Suediei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor („Tratatul”)”, au arătat avocații.

Argumentele

Frații Micula au deschis un arbitraj împotriva României, încă din anul 2014, care a vizat un tratat dintre Guvernul României și Guvernul Regatului Suediei, privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor.

În cadrul arbitrajului, frații au susținut că România și-a încălcat obligațiile internaționale în temeiul Tratatului, nereușind să aplice în mod adecvat legile privind impozitarea băuturilor spirtoase și prin adoptarea unui nou regim de prețuri pentru apa minerală.

 

Citește și: Fascinanta poveste a luptei pentru bani a fraților Micula cu statul român

 

Tribunalul arbitral a respins anul trecut cererea fraților Micula și a constatat că „România s-a angajat în eforturi serioase și vizibile pentru a își aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul” și că România „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor și o structură de executare atât la nivel de gospodărie individuală, cât și la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama și DG Antifraudă.”.

La rândul său, prin decizia din 4 ianuarie 2022, Comitetul ad-hoc a decis, în mod contrar susținerilor Reclamanților, că tribunalul arbitral nu a încălcat regulile fundamentale de procedură și s-a referit la toate susținerile formulate de frații Micula în arbitraj.

România a fost apărată în cadrul arbitrajului de un consorțiu format din firmele de avocatură „Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP” din București și „LALIVE” din Geneva, Elveția. Echipele de avocați au fost formate din prof. Crenguța Leaua, dr. Gheorghe Matei, prof. Stefan Deaconu, Marius Grigorescu, Raluca Popa și Corina Tănase, din cadrul LDDP, și de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Laura Halonen (consultant), Sam Moss și Alptug Tokeser, din cadrul LALIVE

Anterior, însă, Frații Micula au câștigat un alt proces împotriva României și, pentru a-și recupera banii, au blocat conturile unor companii de stat, precum Romatsa. Banii de despăgubiri – circa 900 de milioane de lei – au fost plătiți de Guvernul Orban, la finalul anului 2019, pentru a nu bloca activitatea companiilor cu conturile afectate. Această plată apărută intempestiv a dus la depășirea țintei de deficit bugetar, în 2019.