Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât costă un certificat de vaccinare fals și cum poate fi procurat. Anchetă de amploare la Craiova

vaccine-pexels.jpg

Doi medici de familie, un ambulanțier și 17 intermediari au încasat sume uriașe pentru vaccinarea fictivă (Ilustrație)
Sursa imaginii: 
Gustavo Fring / pexels.com

Polițiștii sunt în alertă întrucât există suspiciunea că mii de oameni au certificate de vaccinare false. Polițiștii au reușit deja să identifice două cazuri în care doi medici de familie, un ambulanțier și 17 intermediari au încasat sume uriașe pentru vaccinarea fictivă. 

În primul caz sunt cercetați un medic de familie din Craiova, un ambulanţier şi un intermediar. Toți trei au primit deja în seara zilei de 18 ianuarie 2022, mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. Medicul și complicii săi sunt învinuiți că ar fi introdus  în Registrul Naţional de Vaccinare peste 1000 de certificate false. Medicul de familie care se face vinovat de fals în înscrisuri și acte de corupție are trei cabinete medicale, două în Craiova și unul în localitatea doljeană Ișalnița. Conform anchetatorilor, acesta ar fi falsificat certificate în decurs de 6 luni.

Miercuri, 19 ianuarie, polițiștii doljeni au anchetat un nou caz., Vizat este și de data aceasta  un medic de familie, dar și 16 intermediari. Medicul este din localitatea doljeană Seaca de Câmp. Polițiștii au făcut în dimineața zilei de miercuri, 19 ianuarie, 36 de percheziții domiciliare. Până acum s-a stabilit că medicul de familie din Seaca de Câmp a introdus în Registrul Național de Vaccinare, în perioada septembrie - octombrie 2021, peste 100 de certificate false.

Modul de operare a fost același în ambele cazuri. Intermediarii găseau persoane care nu acceptau să se vaccineze, dar care aveau nevoie de un certificat verde, în special pentru locul de muncă. Intermediarii duceau medicilor datele personale ale oamenilor, dar și plata pentru serviciul oferit.  Fiecare client scotea din buzunar în jur de 500 de lei dacă dorea să figureze în bazele de date oficiale că s-a vaccinat cu Johnson.  Bineînțeles, primea certificatul verde,  fără să fie nevoit să treacă pe la cabinetul medical. Dozele de vaccin Johnson erau, ulterior, aruncate de medicul de familie.

Conform procurorilor, în urma perchezițiilor au fost găsite sume considerabile de bani în lei și valută, bonuri valorice/tichete de masă în valoare de 100 lei pe numele persoanelor care s-au vaccinat cu schemă completă, precum și alte înscrisuri care pot constitui probe.

Medicul de familie din Seaca de Câmp și cei 16 intermediari au fost conduși la sediul Inspectoratului de Poliție Dolj. După ce vor fi audiați, ei vor fi prezentați în fața magistraților doljeni cu propunere de arestare preventivă.