Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procuroarea Alexandra Lăncrănjan la RFI: Proiectul de desființare a SIIJ e cel puțin surprinzător

Desfiintare SIIJ Comisia Juridica Declic.jpg

Secția Specială se va desființa. Unele asociații de magistrați critică forma proiectului
Secția Specială se va desființa. Unele asociații de magistrați critică forma proiectului
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/George Calin

Proiectul privind desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților nu rezolvă nimic. Iată ce spune la RFI Alexandra Lăncrănjan, membră fondatoare a Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor. Această asociație este una dintre cele care au obținut în ultima vreme decizii favorabile ale Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Documentul prezentat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, prevede că după desființarea Secției Speciale, dosarele vor fi preluate de procurori de la mai multe parchete, selectați de CSM.

Fostul ministru USR Stelian Ion propusese ca dosarele să revină la parchetele de specialitate, precum DNA și DIICOT.

Alexandra Lăncrănjan critică forma proiectului privind desființarea SIIJ: ”Proiectul pare cel puțin surprinzător, având în vedere că între cele declarate în conferință de domnul ministru și textul care a apărut și care este acum în dezbatere publică există niște diferențe foarte mari. Ceea ce este surprinzător este că acest proiect de lege în realitate nu rezolvă nici o problemă, alta decât cea de a dispărea titulatura de SIIJ, cum este cunoscută de publicul larg”.

Ea precizează că ”una dintre problemele reale ale SIIJ-ului, aceea că nu are capacitatea instituțională de a derula anchete, nici dacă ar vrea acest lucru, se menține în organizarea pe care o propune Ministerul Justiției, doar că de la cinci procurori, care efectuează acum ancheta, vom avea o structură inovativă, aș putea să spun, în care sunt 12 procurori la Parchetul General și câte doi procurori la parchetele de pe lângă Curțile de Apel din țară. În mod evident, la 7.000 de dosare, astfel cum ne-a precizat ministrul Justiției în conferința de presă, cei 42 de procurori vor fi la fel de insuficienți de a derula ancheta, care este de altfel o anchetă proprie, adică procurorul trebuie în mod personal să efectueze majoritatea actelor de urmărire penală în fiecare din aceste cauze”.

Alexandra Lăncrănjan mai spune că ”ce mai este surprinzător este că înainte de înființarea SIIJ-ului, aveam o structură de partajare a competenței care a funcționat. Această structură ținea cont de competența materială a fiecărei unități de Parchet și împărțea infracțiunile săvârșite de magistrați între Parchetul General, Curțile de Apel, DNA și DIICOT”.

 
Alexandra Lăncrănjan, despre proiectul de desființare a Secției Speciale