Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procurorii avertizează: Proiectul de desființare a SIIJ nu respectă avizele de la Comisia de la Veneția, GRECO și Comisia Europeană

lancranjan.jpg

Reprezentanta organizației AMASP, Alexandra Lăncrănjan, procuror la Parchetul de pe langă Tribunalul București
Sursa imaginii: 
Facebook/Alexandra Lăncrănjan

„Proiectul de desființare a Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) nu respectă avizele și opiniile emise de Comisia de la Veneția, GRECO și Comisia Europeană”. Acuzația îndreptată către Ministerul Justiției este formulată de Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) care susține că investigarea infracțiunilor din Justiție ar trebui să rămână în competența DNA și DIICOT.

 

Reprezentanta organizației, Alexandra Lăncrănjan, procuror la Parchetul de pe langă Tribunalul București, a explicat într-un interviu acordat RFI ce probleme a depistat în proiectul aflat în derulare ce vizează desființarea SIIJ și înlocuirea sa cu o nouă structură.

Procurorul afirmă că Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor îi cere public ministrului Cătălin Predoiu să publice înregistrările dezbaterilor care la sfârșitul lunii trecute pe tema desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

 „Temerea cea mai mare este că această nouă construcție va avea aceeași eficiență ca instituția pe care o desființăm”, avertizează Alexandra Lăncrănjan.

Ascultă:

Procurorii AMASP își justifică demersul spunând că nu au primit ”răspunsuri clare” de la ministrul Justiției cu privire la problemele pe care magistrații le-au semnalat.

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor a transmis: ”Pe 28.01 si 31.01 am participat la dezbaterile organizate de Ministerul Justitiei, avand ca subiect proiectul de lege pentru desfiintarea SIIJ.

Fiind un subiect de interes public si neprimind raspunsuri clare cu privire la problemele semnalate, astazi am solicitat ministrului justitiei

– publicarea pe site-ul ministerului a celor doua dezbateri inregistrate audio-video,

-comunicarea publica a observatiilor, propunerilor si intrebarilor primite,

-comunicarea raspunsurilor formulate si a pozitiei ministerului cu privire la obiectiunile ridicate in cadrul dezbaterilor.

Am solicitat ministrului Justitiei să modifice proiectul propus în concordanță cu avizele internaționale, în sensul unei competențe partajate PICCJ – DNA – DIICOT – PCA în cauzele cu magistrați și înțelegând că inițiatorul nu consideră suficient de clare aceste opinii, să aștepte opinia Comisiei de la Veneția cu privire la propunerea legislativă aflată în dezbatere publică”, au transmis procurorii AMASP, printr-un mesaj publicat pe Facebook.