
Justiţie
Chișinău: Foști deputați comuniști au fost reținuți fiind suspectați de îmbogățire ilicită
deputati_anticoruptie.jpg

Potrivit procurorilor,”cazurile de îmbogățire ilicită sunt investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate de procurorii anticorupție pe faptul coruperii unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte”.
Rezultatele preliminare ale investigațiilor arată că cheltuielile ex-deputaților cercetați depășesc veniturile licite ale acestora în unele cazuri cu 350 000 lei(peste 17.000 euro), iar în alte cazuri această diferență atinge valoare de circa 4,6 milioane de lei.
Sursele Ziarului de Gardă afirmă că cei patru ex-deputați sunt bănuiți că au negociat tranziția colegilor lor de la Partidul Comuniștilor din R. Moldova la Partidul Democrat. Mai exact, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi au fost printre organizatorii procesului de racolare a foștilor deputați comuniști, ei fiind bănuiți că ar fi negociat cu colegii lor de partid și inclusiv ar fi primit și distribuit o parte din bani pentru a părăsi la acel moment PCRM și a adera la PDM. Cea mai mare diferență dintre venituri și cheltuieli, în valoare de 4,6 milioane de lei, a fost depistată în cazul ex-deputatei Violeta Ivanov, actuală membră a Partidul Șor.
Cei patru deputați au părăsit Partidul Comuniștilor în 2015, iar doi ani mai târziu au aderat la Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc.
Jurnaliștii portalului Anticoruptie.md susțin că Vladimir Vitiuc, Artur Reșetnicov, Violeta Ivanov, Anatolie Zagorodnîi, împreună cu alți 10 foști deputați, au creat Platforma social-democratică ”Pentru Moldova”, iar prima întâlnire oficială au avut-o cu Vlad Plahotniuc, reîntors atunci în politică pentru a deveni candidatul PD la funcția de premier. Toți 14 au pus umărul la crearea majorității parlamentare, fiind gata să îl voteze pe controversatul om de afaceri la șefia Executivului.
La sfârșitul anului 2015, foștii comuniști au cerut Curții Constituționale să anuleze decretul președintelui Nicolae Timofti de desemnare a candidaturii lui Ion Sturza pentru funcția de prim-ministru, lipsind de la ședința la care urma să fie pus în dezbatere programul de guvernare propus de acesta. La începutul anului 2016, ei au votat pentru Cabinetul de miniştri condus de democratul Pavel Filip, mai scrie Anticoruptie.md.
Întrucât printre cei reținuți sunt și doi membri ai Partidului Șor, liderul formațiunii, Ilan Șor, anunțat în căutare internațională, a venit cu o reacție. ”Descinderile și reținerile de astăzi fac parte din spectacol, prin care se urmărește distragerea atenției de la adevăratele probleme cu care se confruntă societatea și creșterea în lanț a prețurilor. Victimele show-ului cu mascați sunt adversarii actualei guvernări, adică opoziția, nicidecum hoții și incompetenții de la putere, care prejudiciază statul zi de zi și sărăcesc tot mai mult populația”, susține Ilan Șor.
Să spunem că, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a propus, marți, modificarea legislației pentru a face posibilă punerea în practică a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție. O inițiativă legislativă ce are ca scop îmbunătățirea cadrului legal în domeniu a fost expediată Parlamentului.
Potrivit șefei statului, ”legea actuală conține un obstacol ce îngreunează procedura de confiscare a bunurilor celor care s-au îmbogățit ilicit și le dă posibilitatea să-și păstreze averile. Astfel, aceștia rămân în posesia averilor prin transferul lor către persoane terțe. Proiectul de lege propus Parlamentului vine să elimine această lacună”. ”Eforturile noastre de îmbunătățire a normelor legislative pentru a combate corupția vor continua. Vor continua și eforturile de reformare a justiției pentru ca normele legale să fie aplicate pentru toți, fără excepție”, a conchis Maia Sandu.