Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste dosarul „senatoarea Șoșoacă blochează vaccinarea la Răchiteni" s-a așternut praful

sosoaca.png

Senatoarea AUR Diana Șoșoacă la Răchițeni, județul Iași, 4 septembrie 2021
Sursa imaginii: 
Facebook / Diana Iovanovici Șoșoacă Oficial

Pe acest caz, directorul Direcției de Sănătate Publică Iași, Vasile Cepoi a sesizat, la începutul lunii septembrie 2021, Parchetul General. La acel moment, premierul României, acum liderul PNL, Florin Câțu a cerut instituțiilor statului fermitate în sancționarea oricărei acțiuni de combatere a campaniei de vaccinare.

De la Parchetul General care și-a declinat competența, dosarul „ senatoarea Diana Șoșoacă blochează vaccinarea la Răchiteni „ a ajuns pe masa procurorilor DIICOT. Era tot toamna anului trecut.

Septembrie 2021. Comuna Răchiteni, județul Iași este de aproape o săptămână în scenariul roșu. Oficialii Direcției de Sănătate au amenajat un centru de vaccinare la Răchiteni și au mobilizat oamenii la imunizare. Numai că sâmbătă 4 septembrie ușile centrului au fost blocate de un grup de protestatari anti vaccinare conduși de parlamentarul Diana Șoșoacă.

Jos masca! Jos masca! Jos mascarada! La pușcărie! Primarul la pușcărie! Fără vaccinare! „a scandat Diana Șoșoacă secondată de susținători. Diana Șoșoacă a făcut și o transmisie live din comuna despre care susține că e circumscripția ei.

Cea mai mare minciună a secolului „ a spus Diana Șoșoacă despre carantina de la Răchiteni. Senatoarea a mai susținut că nu e nimeni infectat în comună.

Oamenii au fugit speriați și nu s-a mai vaccinat nimeni, după cum a declarat atunci pentru RFI România directorul DSP Iași, Vasile Cepoi:” Avem probleme, ultima situație nedorită este intervenția doamnei senator Șoșoacă la Răchiteni, care a blocat o acțiune de vaccinare a persoanelor care și-au exprimat această dorință prin prezența cu un grup mai mare de oameni care nu le-a permis acestora să intre să se vaccineze. Din păcate, este o acțiune ilicită” .

Doctorul Elena Popa care a înfruntat-o pe Diana Șoșoacă a spus că s-a temut pentru viața ei. Pe 10 septembrie anul trecut, RFI l-a întrebat pe premierul de atunci Florin Citu, de ce sunt timide instituţiile statului în a o sancționa pe senatoarea Diana Sosoaca?

Răspunsul lui Florin Câțu : “ Aici sunt foarte ferm - orice acțiune care este făcută împotriva sau care încearcă să oprească campania de vaccinare trebuie sancționată cu fermitate de toate instituțiile statului. Am văzut că a mai fost un incident la Botoșani, nu putem tolera așa ceva. E inadmisibil și le cer instituțiilor statului să-i amendeze pe cei care nu respectă legislația, indiferent de ce funcție au în statul român.Nu se poate să avem așa ceva în Parlamentul României, oameni care nu respectă legislația și apoi le cer românilor să respecte legislația. Deja avem un număr mare de persoane infectate. Știm foarte bine că e un virus care afectează viața multor români, poate avea implicații pentru toți românii, trebuie să ne gândim la acest lucru.Acolo unde trebuie să purtăm mască, să purtăm mască și să ne vaccinăm pentru că e singura soluția.Din nou, le cer tuturor instituțiilor statului să-și facă datoria, inclusiv cu acei parlamentari care nu poartă mască în interiorul Parlament

Directorul DSP a făcut plângere la Parchetul General. Parchetul General și-a declinat competenţa și dosarul „ senatoarea Diana Șoșoacă blochează vaccinarea la Răchiteni „ a ajuns pe masa procurorilor DIICOT. Era toamna anului trecut.

Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi: „ Am făcut plângerea atunci având în vedere că această acțiune pe care doamna senator a făcut-o se încadra la zădărnicirea combaterii bolilor. Parchetul General ne-a cerut atunci o serie de date suplimentare necesare anchetei. Nu știm în ce stadiu este ancheta!