Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Curtea Penală Internațională a trimis în Ucraina prima echipă din ancheta privind posibile crime de război

invazie_rusa_in_ucraina.jpg

Centrul Kharkiv bombardat de armata rusa
Sursa imaginii: 
UNIAN, Marienko Andrii

O primă echipă a plecat joi de la Curtea Penală Internațională de la Haga spre Ucraina, pentru a începe să investigheze posibile crime de război, a declarat într-un interviu pentru Reuters procurorul principal al acesteia.

Plecarea are loc la câteva ore după ce procurorul Karim Khan a anunțat că va începe să adune probe în cadrul unei investigații oficiale lansate după invazia pe scară largă lansată de Rusia în Ucraina la 24 februarie, transmite Reuters.

"Ieri am numit o echipă și astăzi se deplasează în regiune", a spus Khan. Khan a declarat că biroul său va examina posibile crime de război, crime împotriva umanității și genocid din partea tuturor părților implicate în conflict. Procurorul CPI anunțase luni că va solicita aprobarea instanței pentru a demara o anchetă în privința războiului din Ucraina. În urma anexării Crimeei de către Rusia în martie 2014 și a luptelor ulterioare din estul Ucrainei între separatiștii pro-ruși și forțele guvernamentale ucrainene, Ucraina a acceptat jurisdicția CPI pentru crime împotriva umanității și crime de război comise pe teritoriul său. Rusia nu este membră a CPI și respinge jurisdicția acesteia.