Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CCR, la sfârșitul erei Dorneanu: Cel mai mare derapaj, punerea în discuție a „întâietății dreptului european”

dorneanu.jpg

Președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu
Președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu
Sursa imaginii: 
ccr.ro

„CCR va avea șansa unui nou început odată cu schimbarea conducerii instituției”. O spune, la RFI, fostul ministru al Justiției Raluca Prună, în contextul în care în 2022 se încheie mandatul a 3 judecători de la CCR: președintele Valer Dorneanu, Daniel Morar și Mona Pivniceru. Raluca Prună e de părere că, în ultimii ani, CCR a comis mai multe erori, iar cei trei noi membri care se vor alătura în 2022 acestui for trebuie să fie persoane echilibrate și fără istorii de partizanat politic.

Raluca Prună: Ca să fiu foarte elegantă, nu sunt impresionată absolut deloc de prestația Curții Constituționale. Curtea Constituțională a devenit un actor politic. Nu întâmplător am spus că Curtea a decis să spună legiuitorului cum anume să legifereze. În general e o Curte conservatoare. O Curte care în materie de justiție a făcut mari erori, în opinia mea.
Reporter: Dacă ar fi să numiți una dintre ele, care ar fi?
RP: Abuzul în serviciu, unde Curtea a spus, invocând în mod eronat un raport al Consiliului Europei. Totuși, este surprinzător pentru o curte constituțională. A spus că trebuie introdus un prag valoric, ceea ce era fals. La acel moment s-a și arătat în presă că trimiterea la raportul Consiliului Europei era o trimitere eronată. Încă o dată, aș vrea să îi dau Curții Constituționale beneficiul erorii, dar nu e admisibil să faci asemenea erori. Un alt exemplu care s-a întâmplat în mandatul meu este decizia cu privire la interceptări și la faptul că că nu se pot pune în executare mandatele de siguranță națională decât cu poliție judiciară. Încă o dată, eu nu spun nimic nou. Dacă vă veți uita pe decizia numărul 6 din 2016, veți vedea că sunt 33 de trimiteri la coduri de procedură penală din 33 de state. Cei care au scris raportul, pot să spun și cine, domnul judecător Morar, că i se termină acum mandatul, (au făcut trimiteri eronate). Toate 33 sunt trimiteri eronate.
Rep: Într-adevăr, au fost mai multe decizii discutabile luate de CCR în ultimii 4 – 5 ani sau chiar mai mult. Ar fi o întrebare care s-a mai pus, doamnă Raluca Prună. Intervenția sau implicarea politicului este principalul vinovat?
RP: Da. Iată și cu legile justiției. În loc să avem un Ministru al Justiției, în 2017, 2018 care să fi discutat cu Parlamentul, cu Consiliul Superior al Magistraturii, am avut un ministru care pentru fiecare chestiune mică a trimis la Curte, sesizând Curtea cu un conflict de natură constituțională. Evit să spun că Curtea, prin deciziile ei și-a depășit (atribuțiile), nu a mai fost imparțială. Dar, dacă este să ne uităm, fără să facem personalizări, la modul în care Curtea și-a schimbat practica în ultimii ani, pe chestii grave din societatea românească, pe abuz în serviciu, pe chestiunea legilor justiției, cred că un om rațional ar putea spune că Curtea a devenit într-un fel politizată prin deciziile ei.
Rep: Ce poate reprezenta pentru Curtea Constituțională finalul mandatului domnului judecător Valer Dorneanu? La ce să ne așteptăm de la poziționarea CCR în chestiunile importante o dată cu numirea unui nou președinte al CCR? Să nu uităm că, așa cum spuneați și dumneavoastră, că și judecătorii Daniel Morar și Mona Pivniceru își încheie mandatele tot în acest an. Cele două camere ale Parlamentului și președinția urmează să numească trei noi judecători la CCR...
RP: Ar fi șansa unui nou început. Curtea Constituțională a României are o putere foarte mare. Noi trebuie să înțelegem că acestei Curți Constituționale din România îi va fi greu și își schimbe practica indiferent de cine va veni la curte, în sensul de a face un pas înapoi și de a rămâne în limitele contenciosului constituțional. E de dorit să fie acolo persoane echilibrate, lucru foarte important și care să fie juriști reputați. Numirile sunt politice. Să fim foarte fermi. Se va vota cu majorități în Senat, în Cameră. Și Președintele, apolitic cum e, face o numire. Toate aceste numiri sunt numiri politice. Ar fi bine ca cei care fac numirile să se gândească pe cine numesc acolo. Încă o dată, dacă se poate ar fi bine să fie  persoane echilibrate, persoane care nu au făcut partizanat politic și care să confere încredere. Am omis un lucru foarte important. Acum de curând Curtea Constituțională a mai făcut un lucru foarte grav. A pus în discuție întâietatea dreptului Uniunii Europene, dacă vă aduceți aminte. A spus că judecătorii din România, în cazul în care exista un conflict între dreptul Uniunii și o decizie a Curții Constituționale, sunt obligați să respecte decizia Curții Constituționale. Acest lucru este împotriva Constituției României. Constituția României recunoaște întâietatea dreptului european. Este și împotriva Tratatului Uniunii Europene. Cred că acesta ar fi cel mai mare derapaj pe care l-a făcut această Curtea Constituțională în acești ultimi ani. 
Ascultă:

 
Fostul ministru al Justiției Raluca Prună, despre reforma în CCR