
Justiţie
Încă o sentință cu închisoarea pentru Alexei Navalnîi
navalnii.png

Încă un capitol din relația Navalnîi-Putin s-a încheiat la Pokrov, regiunea Vladimir, acolo unde opozantul rus își ispășește deja în mod repetat o sentință falsă în așa-numitul caz ”Yves Rocher”. De această dată, lui Alexei Navalnîi i-au fost create condiții speciale. În premieră pentru jurisprudența rusă, judecătoria zonală din Lefortovo, Moscova, s-a deplasat în închisoarea unde se află Navalnîi pentru a-l judeca într-un dosar ce reunește două cazuri. Cu alte cuvinte, pentru Navalnîi s-a oferit serviciu la domiciliu, adică în închisoare. Acest format al ”judecății ambulante” a fost oficial motivat prin existența riscului de infectare cu Covid. Dar, în realitate, s-a sperat că judecarea lui Navalnîi la 100 de km distanță de Moscova, în incinta unei închisori, va limita accesul susținătorilor săi, și mai ales al presei la procesul de judecată.
În primul caz lui Navalnîi i s-a incriminat utilizarea în scopuri personale a fondurilor primite din donații bănești pentru organizația pe care a fondat-o, este vorba despre Fondul pentru Lupta Împotriva Corupției, în prezent organizație calificată drept ”extremistă” și interzisă în Rusia. În cel de-al doilea caz, lui Navalnîi i-a fost incriminat un caz de ofensă adusă judecătorului, un caz argumentat pe o analiză filologică de conținut a pledoariei de apărare a lui Navalnîi, din timpul unui proces soldat atunci doar cu o amendă pentru lezarea onoarei unui veteran de război.
Ambele cazuri, așa cum ne-am așteptat, au mobilizat susținătorii organizației lui Navalnîi, care au produs în ultimele luni multiple investigații despre cei care oficial au fost prezentați ca parte vătămată în aceste procese.
În așa-numitul caz de escrocherie, judecata s-a bazat pe mărturiile a patru persoane care ar fi făcut donații în bugetul Fondului pentru Lupta Împotriva Corupției. Așa cum au relevat investigațiile colegilor lui Navalnîi, doi din cei patru s-au dovedit a fi persoane cu legături în FSB și totodată persoane care nu aveau nici cea mai vagă idee despre activitățile lui Navalnîi. Ceilalți doi vătămați sunt un om de afaceri care inițial a făcut donații cu bună credință, dar ulterior a fost supus unor presiuni prin șantaj de către ofițeri FSB pentru a depune mărturii false. Prin aceleași metode a fost impus să depună mărturii false și cel de-al patrulea presupus vătămat. Între timp acesta a reușit să plece din Rusia.
Ulterior, în timpul procesului, doi din cei patru s-au dezis de mărturiile depuse, motivând această alegere cu presiuni din partea echipelor de procurori. Iar ca falsul să devină grotesc, judecătoarea care a condus completul de judecată a refuzat să accepte dezicerea de mărturiile false ale celor doi. Și tot echipa lui Navalnîi, cu ajutorul unei metode deja bine puse la punct de investigațiile jurnalistului Hristo Grozev și organizația Bellingcat, a reușit să demonstreze legătura acestor procurori de investigație și ofițeri FSB cu funcționari din Kremlin. Așadar, s-a reușit chiar să se demonstreze că întregul teatru din Pokrov împotriva lui Navalnîi a fost sistematic coordonat de la Kremlin în plin proces de judecată.
Pe 15 martie președinta completului de judecată a cerut o pedeapsă de 13 ani de închisoare în regim de colonie pentru Alexei Navalnîi. Tot pe 15 martie, opozantul rus a solicitat dreptul la ultimul cuvânt în care a explicat opiniei publice că acest proces fals ”este un dialog al său cu autoritățile” capturate de regimul lui Putin, și deci, cu Putin prin intermediul sistemului pe care l-a creat. Navalnîi a declarat atunci și că perioada în care a fost organizat acest proces fals nu este întâmplătoare. La Kremlin se știa bine că procesul și sentințele de judecată se vor desfășura în timpul războiului din Ucraina. Așadar, s-a mizat pe faptul că procesul va prezenta un interes cel mult secundar pentru opinia publică din Rusia, și chiar opinia publică de peste hotare.
Într-un final, din cei 13 ani solicitați drept pedeapsă, Navalnîi a primit ”doar 9”. Așadar, ostracizarea lui Navalnîi a fost prelungită cu încă cel puțin un deceniu, adică până în 2032. Dar, va dura oare regimul Putin până în 2032?