Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ex-director SIS al R.Moldova, suspectat de îmbogățire ilicită, a fost reținut pentru 72 de ore

foto-_j0a4318_0.jpg

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, reținut într-un dosar penal, fiind suspectat de îmbogățire ilicită
Sursa imaginii: 
TV8

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate al R.Moldova, Vasile Botnari, a fost reținut, marți, pentru 72 de ore, într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Astăzi, procurorii anticorupție și ofițerii de investigație ai Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții la cinci imobile care aparţin sau sunt afiliate fostului șef SIS. Tot marți, au avut loc percheziții în biroul și la domiciliul vicepreședintelui Curții Supreme de Justiție. Între timp, președinta R.Moldova, Maia Sandu, convoacă miercuri în ședința Consiliul Suprem de Securitate, subiectul discuțiilor fiind combaterea corupției mari. Instituțiile de stat urmează să prezinte informații despre măsurile întreprinse. 

Potrivit unei anchete realizată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), în martie 2021, actualele terenuri şi imobile ale lui Vasile Botnari au ajuns în proprietatea acestuia în perioada în care a deţinut funcţii înalte de demnitate publică, fiind unul dintre apropiaţii şi protejaţii fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc, care a fugit din țară, în 2019. Vasile Botnari nu a raportat niciodată în declaraţiile de avere, semnate în calitate de funcţionar public, vreo locuinţă. Fostul funcţionar a declarat doar veniturile din salariul său chiar dacă familia sa avea afaceri, iar în unele dintre acestea soţia sa, Natalia, figura în calitate de administratoare.

Jurnaliștii moldoveni de la CIJM mai scriu că Vasile Botnari deţine, din mai 2004, o cotă de 30% din SRL Vabaro Lux, întreprindere specializată în comercializarea lemnului şi a articolelor de tâmplârie. În 2008, Natalia Botnari a fondat întreprinderea A & N SERVICE, având ca gen de activitate prestarea serviciilor. Aceasta a fost tot timpul singura administratoare a întreprinderii. În 2019, cifra de afaceri a întreprinderii a constituit 1,33 milioane de lei. În 2014, averea lui Vasile Botnari a fost supusă controlului de către Comisia Naţională de Integritate. În actul de constatare se menționează că acesta nu a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţilor.

Să spunem că, numele lui Botnari e legat și de dosarul profesorilor turci, expulzați de pe teritoriul R.Moldova, în 2018. Fostul director SIS a fost condamnat cu suspendare, sentința pe acest caz fiind secretizată, în totalitate. Botnari a fost acuzat de abuz în serviciu ”la îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a celor șapte profesori turci”. Fostul director SIS și-a recunoscut vina și a achitat benevol 125.000 euro, pierduți de R.Moldova la CEDO, drept prejudiciu și a achitat 380.000 lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci. În 2020, Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat după ce Botnari a anunțat că achită benevol sume atât de mari în calitate de prejudicii. 

Urmărirea penală în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtării de pe teritoriul Republicii Moldova a celor şapte cetăţeni ai Turciei a fost inițiată de procurori în vara anului 2019. Ulterior, au fost reținuți și puși sub învinuire doi ex-vicedirectori SIS, împreună cu directoarea Biroului Migrație și Azil (BMA).

Precizăm că, tot marți, ofițerii Centrului Național Anticorupție și Serviciului de Informații și Securitate au descins în biroul vicepreședintelui Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva. Perchezițiile au loc și la domiciliul judecătoarei. Acțiunile vin după ce Consiliul Superior al Magistraturii a permis oamenilor legii să intervină, Tamara Chișca-Doneva fiind bănuită de îmbogățire ilicită. 

Amintim că, la începutul lunii martie, Curtea Constituțională a admis o procedură simplificată a confiscării averii nejustificate. Șefa statului a salutat decizia magistraților, menționând că sistemul de justiție are acum toate instrumentele necesare pentru a-i penaliza pe cei care s-au îmbogățit din activități ilegale.”De acum încolo, confiscarea averii poate avea loc inclusiv dacă persoana în raport cu care există suspiciuni că deține averi ilicite nu va putea justifica proveniența legală a bunurilor. Curtea Constituțională a stabilit că acest lucru este posibil în cadrul actualelor prevederi ale Constituției, nefiind necesară modificarea Legii Supreme”.

Șefa statului susține că de fapt CC a confirmat, astfel, alinierea sistemului constituțional național la standardele europene privind combaterea corupției mari, a spălării banilor și a îmbogățirii ilicite.”Sistemul de justiție nu mai poate da vina pe obstacolele legislative și este obligat să demonstreze rezultate reale în confiscarea averilor agonisite ilegal”, conchide președintele R.Moldova, Maia Sandu.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reținerea fostului director SIS al R.Moldova, suspectat de îmbogățire ilicită