Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul director SIS al R.Moldova, plasat în arest preventiv pentru 25 de zile în izolatorul CNA

foto-_j0a4318_0_1.jpg

Sursa imaginii: 
Jurnal.md

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate al R.Moldova, Vasile Botnari, a fost plasat în arest preventiv, pentru 25 de zile, în izolatorul Centrului Național Anticorupție. El a fost reținut marți pentru 72 de ore, fiind suspectat de îmbogățire ilicită. 

Decizia a fost pronunțată vineri de magistrații Judecătoriei Ciocana, Chișinău. 

Fostul director SIS, Vasile Botnari, nu-și recunoaște vina.

Potrivit procurorilor moldoveni, fostul director SIS este suspectat că, în perioada anilor 2014-2019, deținând mai multe funcții de demnitate publică, în scopul de a-și ascunde veniturile pe care nu le putea justifica în mod legal, ”a pus în aplicare un plan infracțional ce consta în procurarea unor bunuri mobile și imobile prin intermediul unor persoane interpuse și înscrierea fictivă a dreptului de proprietate pe numele rudelor sau a persoanelor de încredere”.

Pe parcursul zilei de marți, procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție, au efectuat percheziții la patru imobile și un automobil, în cadrul cauzei penale, (art.330/2 alin.(2) din Codul penal), în care este vizat ex-directorul Serviciului de Informații și Securitate. Procurorii anticorupție au obținut mai multe documente, un telefon mobil și un iPod. ”Ulterior înaintării învinuirii, procurorii vor decide asupra măsurii preventive ce urmează a fi aplicată în privința acestuia.În prezent, se efectuează mai multe acțiuni procesual penale, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cazului investigat”, anunță Procuratura Anticorupție. 

Numele lui Botnari e legat și de dosarul profesorilor turci, expulzați de pe teritoriul R.Moldova, în 2018. Fostul director SIS a fost condamnat cu suspendare, sentința pe acest caz fiind secretizată, în totalitate. Botnari a fost acuzat de abuz în serviciu ”la îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a celor șapte profesori turci”. Fostul director SIS și-a recunoscut vina și a achitat benevol 125.000 euro, pierduți de R.Moldova la CEDO, drept prejudiciu și a achitat 380.000 lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci. În 2020, Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat după ce Botnari a anunțat că achită benevol sume atât de mari în calitate de prejudicii.