Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristi Danileț la RFI: CCR trebuie recredibilizată. Nu trebuie implicată în arena politică

cristi_danilet_ccr_recredibilizata.jpg

Cristi Danileț, propus pentru un loc la CCR
Cristi Danileț, propus pentru un loc la CCR
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Virgil Simonescu

Judecătorul Cristi Danileț se declară într-un interviu la RFI onorat, dar și responsabilizat de sprijinul societății civile pentru eventuala accedere la CCR. Magistratul este propus de USR pentru un loc la Curtea Constituțională. El este susținut de asemenea de mai multe ONG-uri, care îl consideră un magistrat ”competent și corect”, care a avut de-a lungul timpului ”poziționări pro-europene în privința reformării justiției”. Judecătorul a fost exclus din magistratură de CSM, pentru două postări pe TikTok care reflectau aspecte din viața sa privată. El a contestat ulterior decizia la instanța supremă, care urmează să se pronunțe.

Cristi Danileț spune cât de mult contează sprijinul societății civile pentru eventuala accedere la CCR: ”Deși numirea este eminamente politică, susținerea din partea societății civile contează enorm (...). Mă onorează, dar mă și responsabilizează. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem, CCR în ultimii ani a suferit o decredibilizare și cred că un interes, o susținere din partea societății civile pentru această demnitate este de preferat. E pentru prima dată când de fapt societatea civilă susține o candidatură la CCR și se implică în dezbateri anterioare acordării votului politic”.

Cât va conta excluderea din magistratură, decisă de CSM? ”Constituția spune că cel care este nominalizat trebuie să aibă minim 18 ani de specialitate juridică. Eu deja aveam 23 la momentul suspendării. În plus, hotărârea CSM-ului este contestată, deci ea nu este definitivă, astfel încât mă bucur de prezumția de nevinovăție. Cred că realizările mele și lucrările mele cântăresc mult mai mult decât un accident în activitatea CSM, care cu siguranță va fi remediat la Curtea Supremă. Și acum trebuie să fim și realiști: dacă un om a făcut două filmulețe pe TikTok, care nu plac altora, nu înseamnă că acesta nu este bun pentru CCR. Am fost întotdeauna pentru transparență și libertatea de exprimare. Faptul că se discută astăzi despre candidatura mea este o dovadă a transparenței, pe care eu mi-o asum, dar din păcate nu și ceilalți candidați”, afirmă judecătorul.

Cristi Danileț spune cum poate fi recredibilizată CCR: ”În primul rând, credibilitatea oricărei instituții trebuie redată de sus în jos și asta înseamnă ca ea însăși să fie credibilă. Or în ultimii ani am sesizat că este o mare dezbatere în legătură cu rolul CCR, tocmai pentru că nici politicienilor, cred, dar nici societății civile nu le este clar ce anume face CCR, pentru că de multe ori conflictele politice au ajuns, din păcate, la Curtea Constituțională, care le-a rezolvat. Or Curtea nu trebuie să fie un implicat în arena politică, ea trebuie să fie doar un arbitru. De aceea, cred că soluțiile pe care le dă CCR trebuie să fie explicate și trebuie să fie explicate pe înțelesul tuturor, al oamenilor obișnuiți care invocă Constituția și trebuie să o respecte. În al doilea rând, cred că fiecare membru din cadrul CCR trebuie cunoscut în țară. Din păcate, astăzi, dacă întrebi oamenii de două-trei nume de judecători din CCR, nu sunt șanse să le obții. În al treilea rând, cred că membrii CCR trebuie mai des să fie prezenți în dezbateri științifice, să fie în diverse medii, să participe la diverse evenimente”.

 
Cristi Danileț, despre sprijinul societății civile pentru candidatura sa la CCR